Verdera Ribas, Francesc

Verdera Ribas, Francesc (Eivissa 1933 — Madrid 1993) SOC  Periodista.

Inicià a Madrid els estudis de medicina i periodisme, encara que es llicencià de la segona titulació. Acabats els estudis, treballà en els diaris Informaciones i Arriba de Madrid i en aquest últim assolí el càrrec de redactor en cap; durant aquell període madrileny, va col·laborar també en diverses revistes literàries i d’actualitat.

Tornà a Eivissa el 1963 per fer-se càrrec de la direcció de Diario de Ibiza, que era propietat de la seua família i en la qual substituí Josep Zornoza Bernabeu. Durant els vint-i-cinc anys que ocupà la direcció, professionalitzà i modernitzà la publicació i l’empresa, juntament amb el gerent, el seu germà Joan Verdera Ribas; canvià la ubicació de la històrica seu del carrer d’Azara al carrer d’Aragó i poc després passà la redacció al passatge de la Via Púnica; a la vegada el mateix any 1975 es posaren en funcionament els tallers i la nova rotativa òfset al poble de Sant Jordi de ses Salines. També de la seua mà, el 1983 la redacció passà a la via Púnica, 10 i en els mateixos locals inaugurà l’emissora Radio Diario de Ibiza.

Deixà la direcció del Diario el 1986 a causa d’una malaltia, encara que continuà lligat a l’empresa i hi constava com a director fins a 1991, any en què abandonà definitivament la relació amb Diario de Ibiza, quan el maig la família Verdera Ribas va vendre la capçalera a l’Editorial Prensa Ibérica.

Ocupà també el càrrec de regidor de l’Ajuntament d’Eivissa. Fou un dels promotors de la Moda Adlib i president de l’Skal Club d’Eivissa el 1972. Durant la transició fou membre del patronat del Museu d’Art Contemporani i estava lligat a la majoria de les iniciatives culturals i promocionals de les Pitiüses. President del Foment del Turisme d’Eivissa i Formentera entre març de 1977 i juny de 1981, fou precursor de campanyes de promoció turística de les Pitiüses a Espanya i Europa. Redactà una reconeguda guia turística de les Pitiüses, Ibiza, per encàrrec de l’Editorial Teide, que anava acompanyada de fotos de Josep Buil Mayral, amb magnífiques descripcions i àmplies referències de tots els períodes històrics de les Pitiüses.

La seua labor fou reconeguda amb la Medalla de Plata al Mèrit Turístic i la Medalla d’Or i la d’Honor del Foment del Turisme d’Eivissa i Formentera. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments