Verdera Ramon, Josep

Verdera Ramon, Josep (Eivissa, 1839 — 1904) SOC/POLÍT Impressor i polític.

El 1871 adquirí la impremta que havia estat propietat de Joaquim Cirer i Miramon, que es trobava a la plaça de Sant Telm.

Entre els treballs que edità destaquen els llibrets de Pere Escanellas Sunyer Breve reseña geográfica e histórica de la Isla de Ibiza (1874) i Resumen o sumario de analogía y sintaxis castellana (1875), i Artificio oracional de la lengua latina (1875), de Joan Torres Ribas , futur bisbe de Menorca. Edità i dirigí el periòdic El Ibicenco en les seues 2a i 3a èpoques i La Peladilla. La impremta fou venuda el 1875 a Francesc Escanellas Sunyer.

En política, Verdera formà part en un primer moment del Comitè Republicà Federal, que a Eivissa es reorganitzà l’abril de 1873, amb personatges com Recared Jasso Rossell, Jaume Riera Torres, Manuel Escandell Gros, Francesc Vilàs o Guillem Ramon Colomar. Després, ja com a militant del Partit Liberal fou regidor en diverses èpoques i alcalde en els períodes 1879-1883 i 1895-1899. Com a alcalde, aixecà l’escorxador municipal al començament de la carretera de Sant Joan de Labritja.

En el moment de la seua mort, l’Ajuntament d’Eivissa acordà dedicar-li un carrer i elegí la plaça de Sant Telm, on ell vivia, que en aquell moment designava l’irregular carrer que va des del carrer de Manuel Sorà al carrer de Mar i el nom de la plaça i carrer de Sant Telm quedà per a la plaça i carrer a llevant de l’església d’aquest nom. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments