Verdera Escandell, Joan –Nito–

Verdera Escandell, Joan –Nito– (Eivissa 1934) SOC Periodista, escriptor i marí.

Va estudiar el batxillerat a Eivissa i aprovà la revàlida a la Universitat de Barcelona. Té el títol de pilot de primera classe de la Marina Mercant, equivalent a la diplomatura en ciències de la mar, aconseguit a l’Escola Nàutica de Barcelona. Ha navegat en vaixells espanyols i suecs per tots els continents, llevat d’Oceania, per la qual cosa els seus coneixements de les costes del Carib i de les Antilles resulten amplis.

Quant a la seua faceta periodística, el 1966 començà a exercir de corresponsal de Diario de Ibiza al municipi de Sant Antoni de Portmany , una feina que va desenvolupar durant vint-i-cinc anys. Ha col·laborat en altres mitjans informatius, com ara el diari Última Hora, Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), Catalunya Ràdio, Radio Popular d’Eivissa (COPE), el centre territorial balear de Televisió Espanyola (TVE) i Ràdio Èxit-Punto Radio, on va dirigir el programa setmanal Parlem clar.

Durant l’últim mig segle, Nito, així signa sempre, s’ha dedicat a la investigació de la vida (sobretot els orígens) i els enigmes de l’almirall Cristòfol Colom. La seua enorme passió va arrencar concretament el 1962 a l’Havana, quan va trobar l’obra Vida del Muy Magnífico Señor Don Cristóbal Colón, de Salvador de Madariaga. Sobre aquest assumpte, ja ha publicat diversos llibres amb una temàtica que el fascina: Tesis ibicenca de Cristóbal Colón. Cristòfol Colom fou eivissenc (1979); La verdad de un nacimiento. Colón ibicenco (1988); The island of Ibiza and Columbus’ origins (1992); Cristóbal Colón, catalanoparlante (1994); Cristóbal Colón, originario de Ibiza y criptojudío (1999); De Ibiza al Caribe: Cristóbal Colón y la toponimia (2000) i Cristóbal Colón. El libro de las falacias y relación de cuatro verdades (2007).

És autor, així mateix, dels treballs El general Vara de Rey y El Caney (1992) —editat en castellà, català i anglès— i Els noms populars dels nuvolats, boires i altres fenòmens atmosfèrics, astronòmics i oceanogràfics: Eivissa i Formentera (1997).

Ha participat en simposis i congressos nacionals i internacionals colombins celebrats a Eivissa, Palma, Barcelona, Madrid, Poio (Pontevedra), Medina del Campo (Valladolid) i Washington (Estats Units); sempre hi ha defensat la teoria que estableix que Colom era natural d’Eivissa i no de la ciutat italiana de Gènova, i ha arribat a la conclusió que l’extraordinària figura històrica del descobridor d’Amèrica només pot explicar-se com a persona catalanoparlant, jueu convers, criptojueu i membre de la important família Colom d’Eivissa, una branca dels Colom conversos del Principat de Catalunya. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments