Ventosa, Fàbrica

Ventosa, Fàbrica INDUST Empresa tèxtil catalana que tenia el nom de Filla de Pere Ventosa (Mercè Ventosa), amb seu al carrer Baix de Sant Pere, 37, de Barcelona, que a començament del s. XX ja donava feina a dones eivissenques amb treballs de brodat a comissió i que el 1923 va decidir crear una fàbrica tèxtil de gèneres de punt a Eivissa. La direcció de les obres fou exercida per Francesc Mayans Escanellas, ajudant d’obres públiques. L’enginyer industrial Xavier Valls Ventosa, fill de la propietària, dirigí la fàbrica, que s’aixecà a la zona des Pratet, confrontant amb la carretera de Sant Antoni, en uns terrenys que es coneixien com s’hort d’en Carlets o d’en Manuel Ramon. Fou inaugurada l’abril de 1925.

Les notícies del moment deien que Pere Ventosa instal·là el 1876 a Eivissa les primeres màquines de fer calcetins i mitges que s’introduïren a Espanya i que eren manejades per treballadores eivissenques. En el moment de la inauguració donava feina a una vuitantena d’obrers, la majoria dones, i l’encarregat era el català Frederic Marlet. La matèria primera procedia de Barcelona i la producció de mitges, calcetins i gèneres de punt s’enviava de nou al punt de procedència.

A pesar de tot, la trajectòria econòmica de l’empresa no fou mai còmoda i a més de problemes de capital, també hi havia problemes amb el subministrament elèctric. El 1928 la fàbrica rebia el nom d’Indústria Ventosa i Capó SA, per la necessitat de donar entrada a nou capital. El 1930 es comentava que la companyia anònima de Filatures de Fabra i Coats volia muntar una fàbrica a Eivissa, però aquell any la important empresa catalana de filatures creà la firma Calceteria Hispànica amb la finalitat de dedicar-la a la fabricació de gèneres de punt i per aquest motiu adquirí la fàbrica Ventosa d’Eivissa.

Calceteria Hispànica tenia un capital inicial de 10 milions de pessetes, capital que fou aportat per Fabra i Coats, Narcís i Lluís Canals i companyia i Indústria Ventosa i Capó. El consell d’administració era format per Roman Fabra i Puig, marquès del Masnou; Joan Fabra de Sentmenat, marquès d’Aguilar de Vilaür; Narcís Canals i Canals, Lluís i Xavier Valls i Ventosa; Lluís Fabra de Sentmenat; Manuel Garriga-Nogués i Roig, i Camil Fabra de Monteys. La direcció de la companyia era exercida pels quatre primers membres del consell esmentats.

Durant la Segona República la fàbrica va viure moments molt convulsos i l’empresa amenaçà diverses vegades amb el tancament; cal recordar que era una empresa amb molt de personal i les relacions laborals eren ben difícils. Les obreres formaren el mes de març de 1936 la Unió Obrera Femenina, adscrita a la UGT, per defensar els seus interessos. El juliol de 1936 protagonitzaren una vaga, que fou secundada pels altres sindicats i que paralitzà pràcticament tota l’illa, just uns dies abans de l’alçament militar. Encapçalava la vaga la sindicalista Margalida Roig Colomar . El director de la fàbrica era Manuel Busom Carreras.

El 1956 la fàbrica tancà definitivament les portes i la maquinària fou traslladada a Mallorca, on l’empresa disposava d’una altra fàbrica. El mes de febrer de 1958 l’exèrcit comprà l’edifici i el va destinar a serveis d’intendència. El 1989 l’edifici fou adquirit per l’Ajuntament d’Eivissa i el maig de 1995 s’inaugurava l’Espai Cultural Can Ventosa (Can Ventosa, Espai Cultural ). [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments