Valero Marí, Vicente

Valero Marí, Vicente (Eivissa, 1963) LIT Poeta, assagista, traductor i crític d’art.

Estudià batxillerat a l’Institut Santa Maria. Es llicencià en filologia hispànica a la Universitat de Barcelona. El 1987 aprovà les oposicions d’agregat de batxillerat en llengua espanyola i literatura. Exercí com a professor a l’Institut Santa Eulàlia, de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), i des de 1991 a 2003, a l’Institut Santa Maria d’Eivissa.

Fou coordinador de La miranda, suplement de cultura de Diario de Ibiza.

Publicà el seu primer llibre de poemes el 1986, Jardín de la noche (El Serbal, Barcelona), seguit per Herencia y fábula (Col·lecció Adonais, Rialp, Madrid, 1989), que va ser finalista del Premi Adonais. El 1992 publicà Teoría solar (Visor, Madrid), amb què va guanyar el Premio Internacional Loewe a la Joven Creación. El president del jurat d’aquest premi, Octavio Paz, va escriure: “Vicente Valero és un autor de gran profunditat metafísica, però a la vegada realista, gens abstracte. Té el privilegi de veure la mort i l’amor”. Aquesta tensió poètica entre la percepció metafísica i la realitat, entre el pensament i la sensualitat, estarà present en la seua trajectòria, sempre amb la naturalesa com a espai essencial, com a territori vital, com a punt de partida i d’arribada. El 1999 aparegué Vigilia en Cabo Sur i el 2005, Libro de los trazados (ambdós a l’editorial Tusquets, de Barcelona), llibres amb els quals, segons la crítica, assoleix la plena maduresa poètica.

El 2007 guanyà de nou el Premio Internacional Loewe, aquesta vegada en la categoria absoluta, amb Días del bosque (Visor, Madrid 2008). Els seus versos han estat també publicats en plaquetes i llibres d’artistes, com Herencia y fábula (“Sa Nostra”, Eivissa 1988), amb dibuixos de Vicent Calbet; Poemas (“Sa Nostra”-Universitat de les Illes Balears, Palma 1994), amb gravats de Gilbert Herreyns ; Para salir de aquí (Bauma, Barcelona 1996), amb una il·lustració de Juan Carlos Mestre; En otra claridad (Arte del siglo XX, Madrid 2005), amb pintures de Vicente Fernández Cervera, i La subida (Ediciones Segundo Santos, Conca 2005), amb obres de Pedro Asensio Fernández .

Els seus poemes han estat traduïts a l’àrab, el persa, l’italià, el francès, el txec, el portuguès, el flamenc, l’alemany, el serbocroat, el català i el finlandès, i es troben també a les antologies de poesia espanyola més destacables de les últimes dècades, com Poesía española reciente, 1980-2000 (Cátedra, Madrid 2001), Campo abierto. Antología del poema en prosa en España (DVD ediciones, Barcelona 2005) i Última poesía española (1990-2005) (Clásicos Marenostrum, Madrid 2006).

Ha estat convidat a participar en alguns dels festivals internacionals de poesia més importants, com els de Nàpols, Barcelona, Brussel·les, Madrid, Màlaga, Milà, Sarajevo, Pistoia, Hèlsinki, etc. Ha llegit els seus poemes també a diverses universitats espanyoles i de la resta d’Europa, així com a l’Instituto Cervantes de ciutats com Bremen, Munic, Praga, Manchester i Brussel·les, entre d’altres.

En el camp de la prosa el seu primer llibre va ser La poesía de Juan Ramón Jiménez (Andros, Barcelona 1988), guia didàctica sobre la poesia del Premi Nobel espanyol. Sobre aquest mateix poeta va fer l’edició de La estación total con las canciones de la nueva luz (Tusquets, Barcelona 1994).

El 1999 començà a investigar la presència a Eivissa del filòsof alemany Walter Benjamin els anys trenta del s. XX, un aspecte de la biografia d’aquest intel·lectual jueu que restava inèdit, la qual cosa donà com a resultat el llibre Experiencia y pobreza. Walter Benjamin en Ibiza, 1932-1933 (Editorial Península, Barcelona 2001). Aquest llibre ha estat traduït al francès (Expérience et pauvreté, Le Rouergue/Chambon, Rodez 2003) i a l’alemany (Der Erzähler, Parthas Verlag, Berlin 2008). El 2003 escrigué el guió i presentà el documental Walter Benjamin en Ibiza per a Televisió Espanyola; el documental s’ha emès diferents vegades, tant a La 2 de TVE com a TVE Internacional. El 2007 comissarià l’exposició “Walter Benjamin a Eivissa”, mostra que s’exhibí a Sant Antoni de Portmany, a Palma i a Frankfurt, dins les activitats de la Fira de Frankfurt, dedicades a la cultura catalana. També és l’autor del catàleg —català i alemany— per a la dita exposició. El 2008 publicà Cartas de la época de Ibiza (Pre-textos, València 2008), la correspondència completa conservada del filòsof alemany escrita en els seus sojorns eivissencs. Sobre aquest tema ha fet nombroses conferències a Espanya i a Alemanya.

Fruit també de les seues recerques aparegué Viajeros contemporáneos. Ibiza, siglo XX (Pre-Textos, València 2004), llibre que recull les estades a Eivissa dels viatgers dels anys trenta i dels anys cinquanta, seixanta i setanta del segle passat: artistes de tota mena i intel·lectuals (Albert Camus, Jacques Prevert, Janet Frame, Emil Cioran, Wols, Rafael Alberti, María Teresa León, Adolf Schulten, Raoul Hausmann...) que se sentiren atrets pel mite de l’illa com a lloc idíl·lic on poder escapar-se de les traves de la societat burgesa i viure en plena llibertat. El llibre és també una visió personal d’Eivissa, però atenent la mirada dels altres, d’aquells que han parlat abans sobre l’illa.

A Diario de un acercamiento (Pre-Textos, València 2008), mena de diari personal amb incursions en l’assaig sobre art i la crònica de viatge, indaga en les arrels poètiques de la memòria. En aquest llibre es troben l’apunt íntim —sobre un dels temes predilectes de l’autor: l’estiu— i la crònica objectiva, la reflexió sobre la poesia i el relat de viatge, els records familiars i l’assaig sobre l’art.

El 2014 s’endinsà en el terreny de la novel·la amb Los extraños, quatre relats en primera persona que indaguen en la vida de personatges que podrien ser familiars seus. El 2015 publicà El arte de la fuga. El 2016 Las transiciones. El 2018 Duelo de Alfiles, episodis biogràfics de cinc escriptors (Nietzsche, Rilke, Kafka, Benjamin i Brecht). El 2020 publicà Enfermos antiguos, que amb el pretext del vell costum de visitar els malalts, construeix un mosaic d'històries i relats per indagar en la societat illenca a punt d'assistir a la mort de Franco i l'inici de la transició a la democràcia.

La narrativa de Valero es caracteritza per la mescla de la memòria, fets reals i la ficció amb un relat quasi periodístic.

El 2015 ha aparegut Canción del distraído (Vaso Roto Ediciones), en paraules de Ben Clark, una reordenació dels sis poemaris previs de Valero.

Ha publicat articles i poemes a les revistes Letras Libres, El Ciervo, Anthropos, Sibila, Eivissa, Hélice, etc.

Exerceix la crítica literària en diversos mitjans, com a Cultura(s), el suplement cultural del diari La Vanguardia. Ha comissariat diverses exposicions, a més de la ja esmentada de Walter Benjamin a Eivissa, com p. ex. “Arte en el dinero. Dinero en el Arte” (Salamanca, Madrid, València 2006). Ha escrit nombrosos textos sobre art i artistes contemporanis com, entre d’altres, Zoran Music, Piero Dorazio, Marie-Anne Poniatowska, Linda Karsan, Cai Guo-Qiang, Stipo Pranyko, així com també sobre artistes vinculats a l’illa d’Eivissa, com Erwin Bechtold, Leopoldo Irriguible, Rafael Tur Costa, Gilbert Herreyns, Manuel Bouzo i Pedro Asensio.

Tots aquestos textos han estat publicats en diferents revistes i catàlegs de galeries i museus, entre els quals destaquen l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i el Museu Reina Sofia. Al llarg dels anys ha traduït llibres del català al castellà, com Vicent Calbet, de Guillem Frontera (Enciola, Barcelona 1989), El año en estampas, de Marià Villangómez (Pre-Textos, València 1994), Paseo de aniversario y otros poemas, de Joan Vinyoli (Calambur, Madrid 1997), El desierto, d’Antoni Marí (Península, Barcelona 1998) i Entspringen, d’Antoni Marí (Tusquets, Barcelona 2001). [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments