Unió Obrera Femenina (UOF)

Unió Obrera Femenina (UOF) SOC/ POLÍT Sindicat que va néixer per a la defensa dels interessos de les treballadores de la Calceteria Hispànica Can Ventosa.

Fou creada el mes de març de 1936 per un grup de dones treballadores —una setantena i majoritàriament d’idees socialistes— que acordaren la creació d’un sindicat que fos la unió de diversos sindicats existents, com la UGT, la CNT-FAI i altres de tendències comunistes. Aconseguiren d’aquesta manera un front únic sindical que feia temps que es propugnava entre les forces de l’esquerra eivissenca per frenar l’avanç del feixisme.

L’11 de juliol de 1936 la Unió Obrera Femenina aconseguí paralitzar l’activitat de Can Ventosa, després que els propietaris de la fàbrica no acceptassin les reivindicacions de les obreres. En solidaritat amb aquestes treballadores de la UOF, els socialistes, els anarquistes i els comunistes al cap de pocs dies cridaren a la vaga general i l’illa quedà pràcticament paralitzada; però aquesta unitat d’acció finalitzà aviat, quan el 19 de juliol es declarà l’estat de guerra a les Pitiüses.

La presidenta de la UOF fou la sindicalista Margalida Roig Colomar . En el curt període d’existència d’aquest sindicat, oferiren xerrades per a les afiliades al local que tenien al carrer del Comte de Rosselló, moltes impartides per la presidenta. També hi varen tenir una actuació destacada les sindicalistes Maria Costa i Maria Ramon. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments