Última Hora

Última Hora PUBLIC Publicació diària mallorquina d’informació general fundada el primer de maig de 1893 per Josep Tous i Ferrer. Era editada per Última Hora SA i Hora Nova SA.

El seu primer director fou el fundador, Josep Tous i Ferrer, que la dirigí fins a 1950. Posteriorment la direcció passà a mans de Josep Tous Lladó (1950-1958), Ferran Tous Lladó (1958-1960) i Josep Tous Barberan (1960-1974). Amb la venda del diari a Pere Antoni Serra Bauzà, aquest també n’assumí la direcció (1974-1983). Des de 1984, la direcció passà a Pere Comas Barceló, i n’era l’editor el mateix Pere Antoni Serra.

Durant moltes dècades fou un diari vespertí, d’on li ve el nom, fins a l’any 1976, que passà a ser un diari matutí. Ha tengut dues edicions per a Eivissa i Formentera.

Última Hora. Edición de las Pitiusas El mes d’agost de 1980 va aparèixer una edició per a les illes, que portava com a subtítol Edición de las Pitiusas. El diari disposava d’una delegació pròpia a Eivissa que depenia de la direcció de Palma, amb seu al carrer de Bartomeu de Rosselló, 24.

El periodista eivissenc Marià Planells Cardona tengué un paper rellevant en la posada en marxa d’aquesta edició local. Ocuparen el càrrec de delegat-redactor en cap Melchor Moro Baizán (agost 1980-setembre 1981), Jordi Cortadellas, Vicente Tur Pereyro (març 1983-juliol 1984), Toni Roca Pineda (juliol 1984-maig 1985) i Josep Ribas Ribas .

Alguns dels seus redactors i col·laboradors eren Marià Planells, Concha García Campoy , Teresa Mialet, Josep Manuel Piña Vives , Pep Ribas, Xicu Lluy, Joan Lluís Ferrer, Paco Ruiz, Julio Flores Garrido , Rita Vallés, Josep Antoni Bonet Roig , Vicent Planells Cardona i Joan Serra Tur , entre d’altres, a més dels fotògrafs Carles Ribas Fuentes i Daniela Haman.

Tenia un format d’aproximadament 37 x 27 cm i ocupava entre 6 i 8 pàgines. La informació local ocupava les pàgines centrals, on es publicaven notícies, reportatges, anuncis, avisos, etc. La contraportada normalment era ocupada per les notícies del món de l’esport.

Algunes de les seccions eren “Pica, pica”, “Días de vídeo y rosas”, “Ibiza, fin de semana”, “Ecos cinematográficos”, “S’Observatori” i “Imágenes marineras”, entre d’altres. Dedicà unes pàgines setmanals a informació de Formentera, a càrrec de Llorenç Vidal Ros.

Aquesta primera edició de les Pitiüses es va deixar de publicar el dia 8 de març de 1986, amb una numeració que arribava al 28.220.

Última Hora. Ibiza y Formentera Aquesta nova edició aparegué el primer d’agost de 1997.

Editada per Hora Nova SA, era una publicació del Grup Serra, empresa periodística que compta amb altres capçaleres com Última Hora, Última Hora Menorca (l’any 2013 es fusionà amb Menorca Diario Insular per donar pas al Diario Menorca), Majorca Daily Bulletin, Mallorca Bulletin, Mallorca Magazin, Vesti Mallorca, Venta y Cambio, Sóller i Diari de Balears abreujat com a dBalears (diari en català que deixà de publicar-se en paper el 22 de maig de 2013), així com les revistes i suplements Brisas, El Micro en el Cole o El Económico.

Des de la seua fundació Pere Comas Barceló en va ser director, amb Bartomeu Planells com a director adjunt durant els primers mesos, i a partir de 1998, José Manuel Miranda Prieto en fou delegat-redactor en cap i màxim responsable a les Pitiüses.

La seua redacció i administració era al carrer d’Antoni Jaume, 6 i 8, fins que es traslladà a la via Púnica, 17. L’any 1998 el rotatiu Última Hora posà en marxa l’edició digital a la web www.ultimahora.es, i a partir de febrer de 2011, Última Hora Ibiza y Formentera comptà amb la seua pròpia a www.ultimahora.es/ibiza.

Des de la seua fundació en formaren part una extensa nòmina de redactors i col·laboradors de forma successiva: Marga Marí, Fernando Lama, Julio Herranz (cultura), Jaime Moreda, Elena Marí, Alberto Garayoa, Joan Carles Sabrafin, Pere Fiol, Daniel Azagra (també cap de local), Nito Verdera, Josep Tur Olmo, Marco Torres, Òscar Ribas, Judit Carcasona, Javier Monerri, Milena Herrera, Concha Alcántara, Raquel Sánchez, Carla Centelles, Pep Tur (també cap d’edició), Jeannine Rehlinger, Manolo Calvo, José Javier Monem, Eva Estévez, Laura Ferrer, Susana M. Campoy, José Miguel Romero, Carlos Gómez Casuso, Guillermo Romaní (Formentera), Maite Alvite, Bea Roselló, Luciana Aversa, Carlos Vidal, Gustavo López, Iván Muñoz, José Luis Montoya, M. José Real, José M. Alonso, Rubén J. Palomo, Tomás Sánchez, Susana M. Debelius, Raquel Marí, Claudia Roig, José M. Alonso, Manu González, i Antonio Martín, Amaya Michelena i Ángel Jiménez (caps d’edició), entre d’altres.

El fotògrafs que han passat pel diari han estat Germán G. Lama, Vicent Fenollosa, Marga Ferrer, Kike Taberner, Marco Torres, Irene G. Ruiz, Sonia Gaitan o Daniel Espinosa. L’edició diària era composta generalment de les seccions d’opinió, nacional, internacional, successos, local, societat, “El Discreto Encanto de la Vida” (o “El Discreto Encanto del Verano”), esports, cultura i espectacles, televisió, agenda, anuncis classificats i cartellera.

Al llarg de la seua trajectòria va oferir col·leccionables i suplements com Suplemento del lunes de deportes, les pàgines en alemany Ibiza Magazin in deutscher Sprache, els anuaris o especials de Nadal, Ruedas y velas o Bon profit, dedicat a l’oferta gastronòmica, el setmanari El micro en el cole, dedicat a la informàtica i a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació, i un setmanari sobre el turisme, els negocis i l’empresa, titulat El económico, que començà a publicar-se el mes de setembre de 2013.

Igualment va donar una bona cobertura a les festes dels pobles d’Eivissa i Formentera, en ocasions amb especials.

A través d’El frutijuego de Última Hora, o El frutijuego de los Tres Reyes Magos per Nadal, el joc de les tres solapes ha repartit diferents premis entre els seus lectors, i des de l’any 1998, el Club del suscriptor ofereix ofertes, promocions i descomptes a tots els subscriptors. Durant els caps de setmana distribuïa les revistes Mujer hoy i Pronto.

Durant la seua existència va dedicar portades senceres a alguns del moments històrics més importants com la visita dels prínceps d’Astúries a les illes el 12 de maig de 2005, l’enfonsament del vaixell Don Pedro el mes de juliol de 2007 o l’incendi de Morna del mes de maig de 2011.

A l’àmbit nacional i internacional va donar gran cobertura i portada sencera a notícies com la mort de la princesa Diana de Gal·les el 31 d’agost de 1997, els atemptats de Madrid de l’11-M l’any 2004 o l’abdicació i successió del rei Joan Carles I.

Després de disset anys i 6.113 números (del 32.396 al 38.508), el dissabte 14 de juny de 2014 la capçalera publicà el darrer diari. La difícil situació econòmica i la crisi pròpia dels mitjans de comunicació condicionaren la inviabilitat del projecte i foren determinants a l’hora de tancar la delegació local.

Fruit d’un acord entre el Grupo Serra i el Grupo Prensa Pitiusa que va permetre la integració dels recursos dels dos grups periodístics, un dia després, el 15 de juny de 2014, sortí a la llum una nova capçalera diària de premsa local, el Periódico de Ibiza-Última Hora, dirigit pel periodista Juan Mestre. Aquesta nova publicació empra el format, la maquetació, la numeració d’exemplars i alguns continguts d’Última Hora Ibiza y Formentera, està gestionada pel Grup Prensa Pitiusa i integra l’Última Hora Ibiza y Formentera i el setmanari Prensa Pitiusa. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments