Tur i Cardona, Josep

Tur i Cardona, Josep (1922 — 1996) SOC Empresari formenterer i fundador de la Fonda Pepe, que va obrir l’any 1953 prop de l’església de Sant Ferran de ses Roques.

Després del servei militar, “Pep d’en Miquel Damià” començà a navegar i, com molts d’homes d’aquella generació, es dedicà a la pesca. La idea d’establir una fonda a Sant Ferran li va venir de ca na Damiana, situada a pocs metres a ponent de l’església, on un oncle seu obria les seues portes els dissabtes, diumenges i dies festius a la gent de la contrada que s’hi reunia tradicionalment. El 1948 decidí comprar un tros de terreny davant ca na Damiana i hi construí un edifici alt, rectangular, orientat a llevant. És essencialment una gran sala quadrada amb una cuina, que incorpora també dos petits pisos interiors que serveixen d’habitatge per a la seua família i per llogar-hi habitacions a gent de pas.

A mitjan decenni dels cinquanta començaren a arribar els primers visitants regulars de l’illa i a despertar-se els esperits illencs cap a l’acolliment del turisme naixent. El 1959 amplià l’edifici amb el menjador i, posteriorment, l’edificació dels successius pisos s’organitzà des d’aleshores a l’entorn de la piscina, feta l’any 1963, la primera que va existir a Formentera.

El que es recorda com el moviment hippy i la instal·lació durant els anys setanta i part dels vuitanta del s. XX de molts joves venguts de l’estranger per viure a l’illa es beneficiaren sempre de la bona acollida de l’amo de la Fonda Pepe. Aquests nous habitants de Formentera hi tenien el seu lloc principal de trobada i s’hi feien adreçar la correspondència, fet que donava motiu de venguda quotidiana a molts dels que, en un ample radi, vivien al voltant de Sant Ferran.

A partir de l’any 1985, la Fonda Pepe deixà d’estar oberta tot l’any però es mantengué l’ambient familiar del local durant les festes de Nadal amb les portes obertes. Quan el 1996 morí el fundador de la fonda, ja feia prop de vint anys que l’ajudava el seu fill Julià, nascut el 1955, que es troba al cap del que s’anomena Bar Restaurant Peika des de l’any 1979.

L’hereu de la Fonda Pepe estudià batxillerat en un col·legi de Palma amb el desig de fer medicina, però finalment canvià de rumb i s’orientà cap als estudis de turisme, que acabà a Eivissa l’any 1976. El febrer de 1978 viatjà als Països Baixos, on va ser rebut a casa d’un gran amic de la seua família i de la fonda de Sant Ferran, el poeta Bert Schierbeek, i quan l’1 d’abril tornà a Formentera, prengué oficialment la successió del seu pare al cap d’un establiment amb una antiguitat d’un quart de segle. [PiB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments