Tur Serra, Josep –Coques–

Tur Serra, Josep –Coques– (Sant Josep de sa Talaia 1923 — 2019) POLÍT Capità de la marina mercant i polític.

El 1943 ingressà a l’Escola Nàutica de Barcelona, on obtengué el títol de pilot. El 1957 aconseguí el títol de capità i fou designat cap d’estudis del vaixell escola Alonso de Ojeda, destinat a la formació de futurs oficials de la marina mercant, on fou professor de dret i legislació marítima i llengua anglesa. Abandonà la marina el 1965 i es dedicà a negocis turístics al seu poble natal.

El 1974 fou elegit regidor de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia pel terç de representació familiar (era l’únic estament elegit en votació) i en aquell moment ja destacà per defensar la titularitat pública de les platges de ses Salines davant les pretencions privatitzadores de la Salinera Espanyola.

El febrer de 1975 fou designat pel governador civil de Balears, Carlos de Meer, alcalde de Sant Josep, càrrec en el qual substituí Joan Ribas Bonet. Com a alcalde s’oposà al pla parcial d’urbanització que amb un elevat nombre de places turístiques presentà la Salinera. Aquesta oposició li costà el processament judicial, cosa que aprofità el governador civil, el duc de Maura, per cessar-lo fulminantment l’abril de 1976. Fou absolt però no recuperà el càrrec d’alcalde; dimití com a regidor del terç familiar el juliol de 1978 amb motiu de l’autorització de platges nudistes.

En les primeres eleccions democràtiques es presentà com a cap de llista d’una candidatura, Grup Independent, que impulsà personalment i que va obtenir un 18,7 % dels vots emesos i dos regidors. El 1982 passà a militar en el Partit Demòcrata Popular (PDP) que es coalitzà amb Aliança Popular i amb el Partit Liberal i amb aquesta llista es presentà com a candidat al Consell Insular d’Eivissa i Formentera en la primera legislatura (1983-87) i el juliol de 1984 entrà a l’equip de govern quan substituí Antoni Ribas Costa en la Conselleria de Pesca, Assumptes Nàutics i Medi Ambient. A la segona legislatura (1987-91) fou conseller per la Coalició Popular i assumí la mateixa conselleria. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments