Tur Ramis, Joan

Tur Ramis, Joan (Eivissa 1928 — 2007) SOC/POLÍT Empresari i polític.

Ingressà com a novici a l’orde del Carmel però aviat, el 1949, es decidí per continuar el negoci familiar, la Fonda Formentera, al port d’Eivissa, que ocupava el mateix local en què durant la Segona República hi havia el bar Migjorn, regentat per Guy Selz i que acollí la majoria dels intel·lectuals que visitaren Eivissa aquells anys.

Per tal de perfeccionar-se en el negoci hoteler, el 1954 marxà a Suïssa per aprendre de les millors escoles d’hoteleria.

Delegat pel bisbe Cardona Riera, assistí a València a reunions de las Hermandades Obreras de Acción Católica (HOAC). Al principi dels anys setanta començà a participar amb l’oposició antifranquista i va prendre part en reunions de la Mesa Democràtica d’Eivissa . Joan Tur fou la persona elegida per lliurar a l’alcalde d’Eivissa, el gener de 1976, els plecs de signatures d’eivissencs que demanaven l’amnistia per als presos polítics i diverses reivindicacions democràtiques.

Fou el representant de la Mesa Democràtica en diverses reunions celebrades a diferents indrets de l’Estat espanyol. El 1974 formà part del nucli fundador del Partit Socialista Popular (PSP) a Eivissa i fou el representant de les Pitiüses en el comitè regional que presidia Manuel Móra Esteve.

En les eleccions constituents de 1977 el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) va obtenir uns resultats molt superiors al PSP i, tal com es va fer en diversos indrets, Tur Ramis va comprendre que no hi podia haver dos partits que es disputassin el mateix espai electoral, i va demanar l’ingrés en el recentment constituït PSOE pitiús, iniciant d’aquesta manera la integració del PSP en el PSOE. En el congrés d’unificació dels dos partits (1978), Tur Ramis fou elegit president de la Unió Socialista Pitiüsa-PSOE, càrrec que va ocupar al llarg dels deu anys següents.

En les primeres eleccions municipals (1979), ocupà el segon lloc en la llista de l’Ajuntament d’Eivissa i durant un temps fou membre de la comissió d’obres i urbanisme.

El 2005 tancà el Restaurant Formentera.

Tur Ramis va prendre part en diverses iniciatives socials, com l’ajuda en la constitució de l’Aliança Francesa a Eivissa, la fundació del setmanari Uc o la creació de l’Escola Blat, i fou també vocal de la primera junta directiva de Promúsica i president de l’Associació de Vesins del Port d’Eivissa. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments