Tuells Riquer, Miquel

Tuells Riquer, Miquel (Eivissa 1887? — 1936) HIST Militar i pilot de la marina mercant. Fill de l’advocat i assessor jurídic de la Comandància de Marina Andreu Tuells Pujol.

Cursà el batxillerat com a estudiant del Col·legi de Segona Ensenyança d’Eivissa, adscrit a l’Institut Balear. Va preparar l’ingrés a l’acadèmia militar, però l’oposició del seu pare va fer que ingressàs a l’Escola Nàutica d’Alacant, on obtengué el títol de pilot de la marina. Durant el servei militar fet a Eivissa aconseguí el grau d’alferes de complement. Entre 1918 i 1922 navegà per la major part dels mars del món, circumstància que recollí en un diari que conserva la família. El 1922 va poder veure realitzada la seua vocació per la milícia i ingressà a l’acadèmia militar d’infanteria, fins que el 1925 en va sortir com a oficial i destinat al regiment Inca 62. Després passà a Larache, on s’afilià a la maçoneria; posteriorment i després d’altres destinacions a la darreria de 1931, fou destinat a Eivissa.

Una mostra de l’esperit castrense de Tuells és que comandava el destacament d’infanteria que va rendir honors al president de la República Alcalá Zamora, quan visità Eivissa l’abril de 1932. El 1933 fou elegit president del Casino d’Eivissa i aquell mateix any es casà a l’església de Santa Gertrudis amb Adelina Roig Riera, d’una família de naviliers. El 19 de juliol de 1936 i per ordre del comandant militar d’Eivissa Rafael García Ledesma , al front d’un pelotó, acudí a l’Ajuntament d’Eivissa amb el mandat de destituir la comissió gestora municipal encapçalada per Vicent Colom Torres.

El 27 de juliol de 1936, el comandant militar de les Pitiüses envià a Formentera un destacament format per 23 soldats, comandats per Tuells, per tal de controlar l’illa, on l’anarcosindicalisme de la CNT tenia gran força. Quan el 7 d’agost la columna expedicionària de Bayo i Uribarry desembarcà, les forces comandades per Tuells no oferiren resistència davant la superioritat immensa dels desembarcats. Els parlamentaris de Tuells foren Agustí Gutiérrez i Just Tur Puget. Entre els expedicionaris, s’hi trobava el seu germà Guillem.

Conquistades les Pitiüses per aquestes forces republicanes, Tuells fou reclòs al Castell. Quan el 20 de setembre arribà a Eivissa l’expedició d’Arconovaldo Bonaccorsi , conegut com “Conde Rossi”, Tuells era a Santa Gertrudis de Fruitera, a la casa de la família de la seua esposa; fou conduït a la ciutat d’Eivissa, on fou executat sense cap judici. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments