Tuells Riquer, Guillem

Tuells Riquer, Guillem (Eivissa 1907 — 1990) SOC Advocat, polític i empresari. Llicenciat en dret per la Universitat de València (1931).

Als 13 anys era afiliat a la Joventut del Partit Liberal d’Eivissa. Durant l’època d’estudiant fou redactor de Diario de Ibiza. El 1933 fou secretari del Partit Radical d’Alejandro Lerroux i aquell mateix any guanyà unes oposicions de funcionari tècnic administratiu per a delegacions provincials de Treball i fou destinat a la delegació de València, on l’agafà l’inici de la Guerra Civil Espanyola. Separat del funcionariat en acabar la guerra, fou restituït durant la Transició Democràtica.

L’agost de 1936 s’embarcà cap a les Pitiüses amb la columna de Bayo i actuà com a parlamentari per aconseguir la rendició dels revoltats eivissencs. Als quinze dies tornà a València i al cap d’un temps fou jutjat com a quintacolumnista. Acabada la guerra fou reclamat, en aquest cas per la seua actuació a Eivissa, i fou acusat de rebel·lió. Alliberat el 1943, tornà a Eivissa i començà a exercir l’advocacia però l’any següent tornà a ser jutjat per pertànyer a la maçoneria i resultà absolt. Retornà a València, on continuà exercint d’advocat, fins que el 1956 tornà a Eivissa, on exercí l’advocacia i la gerència de l’Hotel Noray, que obrí aquell any.

Fou un protagonista destacat de la Transició Democràtica i el 1976 era el representant a Eivissa del Partit Demòcrata Balear , que encapçalava Joaquín Garrigues Walker i que el 1978 s’integrà en la Unió de Centre Democràtic (UCD). El 1977 fou el candidat al Senat per Eivissa i Formentera per aquest partit; no sortí elegit. Juntament amb els altres quatre candidats, signà el que es coneix com a Pacte de l’Hotel Montesol (Pacte per a l’Autonomia de les Illes Balears ). L’octubre de 1978 demanà la baixa de la UCD i tot seguit, el 1979, es presentà al Senat pel Partit Liberal, amb uns resultats molt escassos; era un intent de recuperació del Partit Liberal Històric eivissenc de Carles Roman o dels germans Josep i Ignasi Riquer Llobet, que eren parents seus. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments