Trökes, Heinz

Trökes, Heinz (Hamborn, Alemanya 1913 — Berlín 1997) ART Des de l’ any 1932 i durant tres anys estudià amb Johannes Itten a l’ Escola d’Arts Aplicades de Krefeld, mentre treballava com a decorador i dissenyador tèxtil per tal de guanyar-se la vida. Viatjà a París l’any 1937, on conegué Wassily Kandinsky.

Trökes presentà la seua primera exposició a la Galeria Nierendorf de Berlín i fou obligat a clausurar-la pels nacionalsocialistes. S’instal·là a Zuric i no tornà a Alemanya fins a l’any 1940, quan reprengué els estudis de pintura, aquesta vegada amb el professor de la Bauhaus George Muche, moment en què fou obligat a entrar a l’exèrcit fins al final de la Segona Guerra Mundial.

L’any 1945, juntament amb Gerd Rosen, obrí a Berlín la primera galeria privada d’art contemporani a l’Alemanya de després de la guerra, on exercí com a director artístic, al mateix temps que impartia classes a l’Escola d’Arquitectura i Art de Weimar.

Des de l’any 1950 fins al 1952 va viure a París, on freqüentà els artistes més importants del moment, entre els quals figurava Wols, qui havia estat a Eivissa els anys trenta del s. XX.

Està considerat com un dels màxims exponents de l’art abstracte dels anys cinquanta a Alemanya i va rebre el Premi de l’Associació Alemanya de Crítics d’Art l’any 1955 i un any més tard el Premi Ciutat de Berlín. Fou seleccionat per participar a les tres primeres edicions de Documenta de Kassel.

Entre els anys 1952 i 1956 passà llargues temporades a Eivissa i visità l’illa freqüentment fins al final dels anys vuitanta. Va participar en moltes de les exposicions del Grup Ibiza 59 . La seua obra, molt lligada a la dels artistes del grup, s’emmarca dins l’abstracció lírica amb camps de color plens de símbols i caràcters gràfics. Utilitzà amb freqüència l’aquarel·la i el dibuix, que li permetien un ambient més subtil i misteriós. Al llarg del temps va realitzar nombrosos gravats, axí com dissenys per a tapissos i catifes.

Gran viatger, exposà a nombrosos països i la seua obra és present en moltes institucions, col·leccions públiques i privades d’Alemanya, Copenhaguen, Buenos Aires i dels EUA, sobretot de Nova York i de San Francisco. [CVR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments