Torres Planells, Sonya

Torres Planells, Sonya (Eivissa 1966) ART Llicenciada en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1990, on també va obtenir el doctorat en història de l’art el 1996, amb la tesi titulada La figura de Josep Costa Ferrer “Picarol” i la il·lustració gràfica política a Catalunya de 1900 a 1936; ha cursat l’especialització de postgrau en processos editorials a la Universitat Oberta de Catalunya (2004).

Ha estat membre d’investigació i docència al Departament d’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses d’Osca i membre de l’equip d’investigació del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

És autora dels llibres Ramón Acín (1888-1936). Una estética anarquista y de vanguardia (Barcelona, 1998) i Josep Costa Ferrer Picarol (1876-1971). Un dibuixant eivissenc i el seu temps (Eivissa, 2001); ha estat coautora del llibre Vidrios del Puig des Molins (Eivissa) i de les enciclopèdies multimèdia Historia Universal de Arte, de l’editorial Salvat; col·laboradora de l’enciclopèdia La gran pintura italiana, de l’editorial Planeta; ha estat coautora, amb Antònia Fontanillas, del llibre Luce Fabbri. La libertad entre la historia y la utopía (Barcelona, 1998); ha col·laborat amb el Centro Superior de Investigaciones Científicas en el catàleg de l’exposició “Surrealisme i Antropologia” (Barcelona, 2002). Va ser membre fundadora del Kolectivo de Escritor@s Anónim@s de Barcelona (1998), on va publicar dos llibres de poesia: Antisocial (Barcelona, 1999), il·lustrat per Bellvi, i l’Almanac Alquímic de Sentiments, il·lustrat per Kinoto (Eivissa, 2001).

Ha publicat regularment articles a la revista Orto de Barcelona, a l’entorn de la relació entre art i anarquia, la dona en la història del moviment llibertari i la formació del moviment obrer a Espanya. Va col·laborar en el llibre La Barcelona rebelde. Guía de una ciudad silenciada (Barcelona, 2003). També ha fet diverses aportacions al Diario de Menorca, al diari Última Hora d’Eivissa, al Diario de Ibiza, a la revista Eivissa i a l’almanac El Pitiús, entre d’altres. Va participar a Eivissa en l’organització de la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern (1999) i en la constitució de l’Ateneu Llibertari Pitiús “La Tranquil·litat” (2000), del qual assolí la responsabilitat d’edició del seu butlletí La Tranquil·litat.

Ha impartit conferències arreu d’Espanya i ha participat com a ponent en cursos i congressos. Ha treballat com a professora de secundària, és col·laboradora de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i es dedica a la crítica i la recerca en matèria d’art i història de l’anarquisme. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments