Torres Planells, Joan Antoni

Torres Planells, Joan Antoni (Eivissa 1946) SOC Promotor musical.

Va iniciar-se en el món de la música, sent un infant, de la mà de Victorí Planells Roig i d’Eugeni Peris a l’Escola Municipal de Música d’Eivissa i entre 1960 i 1963 fou membre de la Banda Municipal de Música. Inicià estudis eclesiàstics i entre 1974 i 1980 desenvolupà una intensa tasca com a comentarista musical en diversos mitjans informatius, a la vegada que realitzava programes de ràdio de promoció de la música clàssica.

Entre 1974 i 1986 organitzà per a l’Ajuntament d’Eivissa els festivals internacionals de música de cambra, que entre 1980 i 1986 passaren al Consell Insular; en el marc d’aquestos festivals, també s’encarregà dels cursos internacionals de música per a estudiants europeus d’aquest festival (1974 i 1976). El 1975 va promoure la fundació de l’Associació Pitiüsa d’Amics de la Música, amb una curta vida, i el 1978 va promoure la creació de l’Associació Pro Música de les Pitiüses , de la qual és president des de la fundació i que ha promogut centenars de concerts arreu de les Pitiüses, a més d’altres activitats relacionades amb el món musical, com la compra d’un piano de cua per a concerts públics, la creació d’escoles de música i d’un conservatori elemental a Eivissa amb una extensió a Formentera. Dins d’aquesta associació, el 1979 va instar la creació d’una delegació de Joventuts Musicals d’Espanya, de la qual fou nomenat secretari general.

D’entre moltes activitats portades a terme, s’ha d’apuntar l’organització del primer concert de música de cambra en la història de Formentera, el 1975. El 1976 s’afilià al Partit Socialista Popular i fou un dels delegats d’aquest partit en el congrés de Torremolinos, en el qual es fusionaren amb el Partit Socialista Obrer Espanyol; en aquest últim partit va ocupar diversos càrrecs orgànics fins al 1980, any en què abandonà la militància política.

Va ser funcionari municipal d’Eivissa, des de 1983 fins a la seua jubilació. En aquesta administració realitzà diversos treballs d’organització de l’Arxiu Històric, de recuperació de l’escola de música, de la banda municipal i de diversos actes culturals, protocol·laris i de festes populars. El 1999 col·laborà en els treballs preparatoris de la candidatura d’Eivissa Biodiversitat i Cultura per a Patrimoni Mundial, que després desenvolupà en la planificació de la festa de la declaració d’Eivissa com a patrimoni de la humanitat i el mercat medieval.

Des de 1998 començà a treballar privadament en la investigació de la història de la música, el teatre i els espectacles a Eivissa; fruit d’aquestos estudis són la multitud d’articles que ha anat publicant a la revista Eivissa, al Diario de Ibiza, a l’Enciclopèdia de la Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear, al Diccionari del Teatre de les Illes Balears, promogut per la Universitat de les Illes Balears, o a l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. Alguns d’aquestos articles, de temàtica memorialística, costumista i històrica, publicats a Diario de Ibiza, han aparegut en el llibre Records d’Eivissa (2005). També ha publicat 120 anys de xarangues i bandes de música a Eivissa (2000), editat pel Patronat Municipal de Música d’Eivissa amb motiu del 75è aniversari de la Banda Municipal, Centenari del moviment coral a Eivissa. 1904-2004 (2004) en ocasió del 10è aniversari del Cor Ciutat d’Eivissa. L’any 2009 publicà la biografia El Pare Morey, el capellà de la joventut d’Eivissa”, editat per l’Editorial Mediterrània i l’Institut d’Estudis Baleàrics, coincidint amb el 50è aniversari de la sortida d’Eivissa d’aquell popular sacerdot mallorquí.

El 2002 col·laborà amb Manuel Ramon Mas en l’organització de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa , de la qual fou designat regidor.

Les seues inquietuds ciutadanes l’han portat també a promoure l’Associació de Vesins de la Plaça del Parc (1988), de la qual és president des de la seua fundació.

Ha pres part en diversos congressos, en la realització d’exposicions i catàlegs i arranjaments musicals i el 2014, amb altres investigadors ha format un grup de recerca historicomusical, impulsat pel Consell d’Eivissa, per recuperar diferent documentació i partitures disperses en diversos arxius públics i privats. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments