Torent i Marsans, Eveli

Torent i Marsans, Eveli (Badalona 1876 — Barcelona 1940) ART Artista. Llicenciat en dret. Pintor modernista que va treballar també com a dibuixant en diverses revistes com Luz i Quatre Gats.

Es formà a l’Escola de la Llotja amb Martí i Alsina. S’inicià amb una exposició de temes mallorquins a Barcelona el 1896. Establert a París el 1901, hi tractà amb Hermen Anglada i Camarasa o Picasso. Residí també a Madrid, Anglaterra —on retratà el rei i maçó Jordi V—, els EUA —on retratà el també maçó president Woodrow Wilson—, l’Argentina i, de nou, París.

En exposicions celebrades a Badalona el 1924, ja s’hi troben paisatges eivissencs i era soci de la Colònia Eivissenca de Barcelona des de la seua fundació.

El 1926 fou designat docent, sembla que professor de dibuix, de l’Escola del Treball de Badalona.

Amb la intenció de passar les vacances estivals a Eivissa, va comprar la torre d’en Rovira, a la costa de Sant Agustí des Vedrà, que restaurà i els voltants de la qual convertí en un parc petri conegut com califat d’en Palleret, on va rebre la visita de multitud de persones en funció de l’atractiu turístic de l’indret, així com de les activitats —en una primera impressió merament excèntriques— que hi desenvolupava. També es dedicà a les excavacions arqueològiques i rescatà nombroses peces. Col·leccionà armes blanques i de foc pròpies d’Eivissa, que exposà a la torre.

Torent s’implicà en la vida social illenca i molts dels intel·lectuals del moment eren amics seus, participà en exposicions de la Colònia Eivissenca i el paisatge d’Eivissa era freqüent en les exposicions que realitzà. Com a maçó tenia el grau 33, gran mestre, i per aquesta condició, no només va assistir a la constitució a Eivissa del triangle maçònic Sol Naciente, fundat per Joan Morales, sinó que també va dur a terme la realització de l’esmentat parc de pedres i escultures on es podien llegir màximes i contemplar la representació de símbols, almenys en alguns dels monuments.

La militància a la maçoneria va fer que el 1939 fos empresonat a Barcelona; posat en llibertat, morí al cap de poc temps. [LMP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments