Talaiassa

Talaiassa ONOM Nom de la família de can Bartomeu Maians establerta al punt més alt de l’illa de Formentera els primers anys del s. XVIII, quan famílies d’Eivissa varen repoblar l’espai de l’illa veïna.

Joan Maians de Bartomeu, nascut a l’illa d’Eivissa el 1702, i els seus fills varen rebre oficialment en establiment, el 1765, terres i boscos de la Talaiassa de Marià Tur “Damià”, però actes parroquials esmenten la seua presència i notorietat, i la del seu germà Antoni, des dels anys trenta del mateix segle.

Aquesta família probablement era originària de Labritja i ja tenia terres al quartó de Santa Eulària, un establiment comercial a la Marina d’Eivissa i, més tard, el molí fariner, una botiga de queviures i l’embarcador de s’Estufador a la Mola. Sense tenir-ne cap certesa documentada, se suposa que ja feia temps que s’encarregava estacionalment en aquest lloc de la vigilància de la mar, del transport de mercaderies i del cultiu de les terres, pel seu compte o el dels seus titulars o usuaris anteriors.

A la fi del s. XVIII, les terres de Joan Maians, del seu germà Antoni i la seua descendència constituïen prop dels tres quarts de la superfície de la vénda actual de sa Talaiassa. Des del temps del repoblament, va ser molt freqüent que membres de les dues branques de la família ocupassin en l’administració de la Mare de Déu del Pilar càrrecs públics de batle, diputat, síndic, regidor, sergent de la milícia o d’eclesiàstics.

La correspondència de l’astrònom francès Jean-Baptiste Biot , que va fer tres estades a la Talaiassa entre 1806 i 1808, fa esment de la importància social de la família Maians i conté diverses anotacions relatives a la vida quotidiana de la gran casa.

En la segona edició de Die Balearen, l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria evoca el seu rang i el lligam particular de la família a les tradicions quant a la transmissió del patrimoni. [PiB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments