Spence, Ivan

Spence, Ivan (Berlín 1902 — la Pobla de Benifassà, Castelló 1983) ART Galerista d’art.

De mare russa i pare escocès, format com a jutge, exercí a la Gran Bretanya; una vegada jubilat, arribà a Eivissa a final de la dècada dels anys cinquanta i el 1961 va obrir la galeria Ivan Spence , al carrer Major, a Dalt Vila. No tenia uns profunds coneixements d’art, però va intuir el potencial artístic de l’illa, en especial de l’art d’avantguarda.

Quan tancà la galeria El Corsario , els artistes que habitualment exposaven en aquell emblemàtic local, que acollia la majoria d’artistes estrangers establerts a les Pitiüses, passaren a exposar a la Ivan Spence. Durant un temps va comptar amb l’assessorament i l’ajuda d’un altre gran galerista, Carl Van der Voort, fins que el 1967 va poder muntar la seua pròpia galeria. En total, durant els catorze anys que romangué oberta, va organitzar-hi 142 exposicions individuals d’artistes de més de 30 països i multitud d’exposicions col·lectives; algunes d’aquestes exposicions, després d’inaugurar-se a Eivissa, itineraren per altres ciutats, com la titulada “Eivissa 65”, amb 20 pintors de 12 nacionalitats, que passà a Barcelona (Galeria René Metras), a Madrid (Galeria Juana Mordó) i després a Amèrica del Nord.

El 1975 va tancar la galeria per problemes estructurals de l’edifici, que fou declarat en ruïna, i poc després es traslladà a viure a la comarca del Maestrat, on va escriure un llibre de memòries: One Man Band.

Spence, juntament amb el també galerista Van der Voort, fou un dels principals artífexs que el nom d’Eivissa anàs associat a les avantguardes artístiques dels anys seixanta i setanta del s. XX i els millors artistes d’aquests moviments exposaren a la seua galeria. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments