Soto Fosc, es

Soto Fosc, es GEO/HIST Accés a la part superior de Dalt Vila des des Soto, adjacent al baluard de Sant Bernat. Tal vegada, deu el nom a la profunda obscuritat que abans hi regnava, ja que s’avançava per una rampa inclinada completament a les fosques fins arribar a la meitat del trajecte, i només en tombar l’angle que traça en girar sobre la dita rampa, s’albirava una claroreta que anunciava la fi del túnel; o potser perquè una vegetació primitiva deixava l’indret en penombra. Correspon al projecte de Calvi (Calvi, Gianbattista ) de la fortificació renaixentista i és una de les tres portes previstes a la traça (les altres dos són el portal Nou a ponent, que surt al puig des Molins, i la porta de la Mar , la principal, coneguda popularment com portal de ses Taules, al N i mirant cap al port, però l’emplaçament original d’aquesta última va haver de ser modificat amb l’ampliació de la muralla feta per Giovan Giacomo Palearo “el Fratín”). El 1568 s’inciava la fonamentació del baluard de Sant Bernat i la cortina amb l’accés adjacent. Entrant des des Soto, tenia doble porta, sense sostre l’espai entre ambdues, per tal de repel·lir des de dalt de la muralla uns hipotètics assaltants, i a la dreta de la porta interior mostra una tronera per vigilar aquest últim tram; l’exterior es va mantenir tapiat fins al s. XVII, ja que l’enginyer Castellón proposava la seua obertura en un informe de 1687. En conjunt, constitueix un llarg passadís amb els extrems d’entrada i de sortida gairebé en la mateixa vertical, salvant tota l’alçada de la muralla; la coberta és de volta de canó rebaixada. Té poc més d’1 m d’amplària i en el giravolt central obre sengles accessos a les casamates del baluard, tancats per reixes de ferro. Era la via ràpida emprada pels soldats de la guarnició del s. XX per pujar al castell, fins que el 1972 el Ministeri de Defensa el va cedir a l’Ajuntament d’Eivissa i acabava, així, el procés de cessió de la fortalesa a la ciutat, iniciat el 1966. En començar el s. XXI l’accés és ben il·luminat; l’antiga rampa ha estat substituïda per esgraons baixets, amb llums en la vertical dels graons, i en tota la llargària de la coberta s’han instal·lat neons; a la zona central queden oberts claraboia i finestró, a més, les casamates del baluard de Sant Bernat han estat museïtzades. A la part exterior de la muralla s’ha habilitat un aparcament i s’han connectat les dues sortides des Soto. Les obres al castell per acollir un parador de turisme hi fan preveure noves intervencions, que hauran de ser respectuoses amb el valor històric i paisatgístic d’aquest indret. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments