Soler Fuensanta, Josep Ramon

Soler Fuensanta, Josep Ramon SOC (el Campello, Alacant 1961) Doctor enginyer informàtic. Llicenciat en ciències, secció informàtica, per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1985 i doctor enginyer industrial pel Departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i de Control de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

És també auditor de qualitat conforme a les normes internacionals ISO 9001: 2000.

Des de l’any 1987 és professor de l’Escola Universitària de Turisme del Consell d’Eivissa. És especialista en comerç electrònic i seguretat de la informació i dins d’aquest camp ha coordinat diversos cursos de l’extensió universitària de la UNED.

Ha publicat diversos treballs i llibres relacionats amb la criptografia i sobre aquesta tècnica emprada pels serveis d’espionatge. És autor dels llibres Missatges secrets (2004) i Soldados sin rostro. Los servicios de información, espionaje y criptografía en la Guerra Civil Española (2008), escrit en col·laboració amb el militar Francisco Javier López-Brea Espiau.

Juntament amb aquest especialista i a la Revista Española de Historia Militar, ha publicat els següents articles de la seua especialitat: “Enigma” (2004), “Un Centro de Escucha y Descifrado en la Guerra Civil Española” (2005), “Los hombres que nunca existieron” (2005), “Cazadores de secretos. Los servicios nacionales de Escucha y Cifra (1936-1945)” (2007).

A la revista Randa, núm. 56, va publicar “Els serveis d’Escolta i Xifra a Mallorca a la Guerra Civil”.

A Cryptologia varen aparèixer “Mechanical cipher systems in the Spanish Civil War” (2004) i “The Strip Cipher-The Spanish Official Method”, ambdues en col·laboració també amb López-Brea, i “Treaty of Cryptography by Joaquín García Carmona” (2009) i reedició en castellà (2011).

A la revista Ares va publicar “Felip II, François Viète y el diablo”, “Espías en la Frontera” i “Mata Hari. La seducción del espionaje” (2009).

A més de les tasques pròpies de la seua formació, continua treballant sobre la història de la màquina de xifra Enigma i sobre la història de la criptologia espanyola. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments