Snellman, Anita

Snellman, Anita (Hèlsinki, Finlàndia 1924 — 2006) ART Pintora i professora.

Estudià entre 1944 i 1948 a l’Acadèmia de Belles Arts de Finlàndia, entre 1948 i 1949 a la Reial Acadèmia Sueca de Belles Arts d’Estocolm i els dos anys següents els passà a l’Acadèmia Julien de París.

Exposà per primera vegada el 1946. Després de l’estada a París, el 1954 passà a residir a Eivissa. Entre 1971 i 1979 fou professora de pintura de l’Acadèmia de Belles Arts de Finlàndia. Aquest últim any es creà la Fundació Anita Snellman, amb seu a Hèlsinki. Les seues obres es poden veure en els més importants museus del seu país.

Dins d’un estil figuratiu, intentà, en especial durant la seua etapa eivissenca, treballar la llum mediterrània, encara que en una primera etapa abunda l’estil nòrdic, amb algunes notes de tristesa. Com diu un crític, a Eivissa va trobar el seu personal Tahití i, amb el pas del temps, la seua obra guanyà en color i sentiment i s’acostà més a l’esperit pictòric de Matisse. Va prendre part en el XX Saló d’Art d’Ebusus (1959). Fou seleccionada per formar part de l’exposició “Arte de nuestro tiempo en Ibiza”, que es realitzà a la Galería Biosca de Madrid, organitzada pel ceramista Antonio Ruiz i els periodistes Fernando-Guillermo de Castro i Francesc Verdera, juntament amb altres destacats pintors que treballaven a Eivissa.

La seua implicació en el món cultural eivissenc va fer que formàs part del Grup Escènic Ebusus i així en les festes patronals de 1959 va actuar en l’obra teatral d’Alfonso Paso Juicio a un sinvergüenza, dirigida per Vicente Valero Riera. El Nadal de 1959 participà en l’obra de Miguel Mihura Tres sombreros de copa, dirigida per Jaume Borrell, i després en el repartiment de l’obra del mateix autor A media luz las tres, dirigida també per Borrell i representada el maig de 1960 a la sala d’Arts i Oficis.

És també la protagonista de la novel·la Halujen puutarha (1992), d’Anita Konkka , ambientada a la zona costanera de Sant Carles de Peralta. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments