Sjöberg, Bertil

Sjöberg, Bertil (Malmö, Suècia 1914 — 1999) ART Estudià belles arts a Estocolm i a Copenhaguen. Durant els anys d’aprenentatge realitzà nombroses còpies dels pintors flamencs i holandesos.

Finalitzats els estudis, visità París, on quedà fortament impressionat per les obres de Pierre Bonnard i de Paul Cézanne. L’any 1939 viatjà a Eivissa per primera vegada i s’instal·là a cala Gració, a Sant Antoni de Portmany, on freqüentà els artistes residents. Pocs anys més tard, a causa de les dificultats de la postguerra, retornà al seu país i no tornà a l’illa fins a l’any 1955.

Aquells temps a Eivissa, segons va reconèixer ell mateix, foren els més creatius de la seua carrera. Amic de l’artista Egon Neubauer , també resident a Sant Antoni, i de Heinz Trökes , amb qui va mantenir contacte al llarg de tota la vida, fou també amb ells membre fundador del Grup Ibiza 59 .

La seua obra s’inicià dins la pintura figurativa, que està present al seu treball de forma més o menys difosa durant molts anys, per decantar-se més tard per l’abstracció. A final dels anys cinquanta del s. XX treballà amb teles en les quals, influït pels seus companys de grup, s’aplicà en la pintura matèrica, de colors obscurs coberts d’entramats de solcs i grafismes, si bé el que domina són obres de colors clars i alegres en les quals les taques de color s’omplen de petites figures misterioses i grafismes simbòlics. A les aquarel·les, tècnica que utilitzà amb freqüència, es troben paisatges irreals, visions còsmiques de gran fantasia que formen composicions d’un enorme lirisme. Les figures humanes, principalment a la sèrie Tanit realitzada a final dels anys seixanta, estan igualment emmarcades per un paisatge misteriós, ple de diminuts personatges cal·ligràfics propers al surrealisme entre taques de colors lluminosos.

Va participar en totes les mostres del Grup Ibiza 59 a Eivissa i també amb ells exposà a la House of Waldsee de Berlín i a Londres a la “Inspiration Ibiza” de les Leicester Galleries. Individualment ho va fer l’any 1960 a la galeria El Corsario, dos anys més tard a la galeria Vedrà i, ja l’any 1964, a la galeria Ivan Spence, totes a Eivissa.

Durant aquells anys va conèixer el galerista americà Sam Kamer, amb qui exposà durant molt de temps a la seua galeria a Copenhaguen, i gràcies a aquest contacte la seua obra es mostra a nombroses galeries europees i americanes. És present a institucions i museus de Dinamarca, Estats Units, Suècia, Alemanya així com al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa. L’any 1952 va rebre el Premi Cultural de Dinamarca i a Suècia, quatre anys mes tard, el Premi Ellen Trotzig i l’any 1979 el Premi de Cultura de l’Estat suec.

Va residir a Eivissa fins a l’any 1970 i després d’una estada a Torroella de Montgrí tornà a Suècia l’any 1976, on va residir fins a la seua mort. [CVR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments