Servent, can

Servent, can ARQUEOL Hisenda situada al pla de Sant Jordi de ses Salines.

En terrenys d’aquesta finca i just al costat de migjorn de l’hipòdrom de Sant Jordi i quan s’executaren les obres de la nova carretera d’accés a l’Aeroport, es descobrí un hipocaust que es considera únic a les Pitiüses. És una estructura construïda subterràniament formada per un forn que per la combustió de fusta produïa aire calent que era canalitzat amb la finalitat d’escalfar dependències domèstiques, termals o d’altre tipus.

Els hipocaustos són elements molt estesos arreu del territori imperial romà, però aquest és l’únic localitzat a les Pitiüses. Es una estructura rectangular de 5,50 per 4,20 m; la base de l’hipocaust es va fer mitjançant un rebaix artificial al terreny natural; la boca de l’hipocaust, per on s’encenia el foc, s’obre en el mur de tramuntana i amb una amplada de 0,60 m. Sobre el sòl de la cambra es conserven les parts baixes d’un total de 14 columnetes, encara que se suposa que devien ser 25 o més, ja que han desaparegut les situades al sector de migjorn de la cambra. A l’interior hi ha dos murs, segurament de reforç, que voregen el praefurnium, que dibuixa una mena de corredor que excedeix en llargària el mur de tancament transversal de tramuntana.

El 2006 fou declarat bé catalogat (BOIB 27-01-2007). [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments