Schroeder Bilhère, Juan Germán

Schroeder Bilhère, Juan Germán (Pamplona 1918 — Barcelona 1997) TEA Molt jove es va establir amb la seua família a Barcelona, on desenvolupà quasi totalment la seua obra i fou un important renovador del panorama teatral.

Va dirigir òperes al Teatre del Liceu i adaptà diverses obres d’autors clàssics, algunes de les quals per a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, dirigida per Adolf Marsillach. La dècada dels anys setanta i vuitanta treballà amb el grup La Trinca.

Publicà un llibre de poemes titulat Ibiza, editat el 1951 a Santander a la col·lecció “La isla de los ratones”; la trentena de poemes es divideixen en cinc parts: “Ardiente arena”, “Pájaro mutilado”, “Canciones chiquitas y romances a los niños ibicencos”, “Ibiza en septiembre” i “Isla interior”. Porta dues il·lustracions d’Eduardo Solá Franco. Són poemes de caire intimista i amorós, amb l’escenari urbà i natural de l’illa com a indret idealitzat per a l’amor i la contemplació. El va escriure durant les seues estades estivals a Santa Eulària des Riu.

Home de teatre, havia fundat a Barcelona l’agrupació experimental Teatre Estudio; també va dirigir nombrosos muntatges i va escriure obres. Durant els primers anys cinquanta impartí tres conferències a la Societat Ebusus, sobretot és recordada la que donà l’octubre de 1955, amb el títol “Escenes d’amor en el teatre”, amb especial atenció a l’obra Romeu i Julieta. També va escriure l’obra teatral La esfinge furiosa (1950), tragèdia ambientada al camp eivissenc i estrenada a Alemanya el 1954 perquè la prohibí la censura franquista. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments