Schierbeek, Bert

Schierbeek, Bert (Glanerbrug 1918 — Amsterdam 1996) LIT Escriptor holandès. Estudià pedagogia a Amsterdam.

Va pertànyer a la denominada generació dels cinquanta holandesa i que, juntament amb Remco Campert, Vinkenoog, Kouwenaar, Lucebert i Elburg, entre altres, aconseguiren orientar la novel·lística cap a la modernitat. La seua primera novel·la, de caire autobiogràfic, fou Revolt Against the Past (1945), sobre la resistència holandesa durant la Segona Guerra Mundial, de la qual Schierbeek formà part. L’any següent participà en el moviment d’artistes CoBrA, col·laborà en revistes d’avantguarda i completà la trilogia autobiogràfica amb dues novel·les més: The Other Names (1952) i The Third Person (1955).

Visità Eivissa el 1957 en viatge de noces i es quedà a l’illa formant part de la colònia literària holandesa establerta principalment a ses Figueretes, entre la qual destacaren Nooteboom, Cremer, Claus, Mulisch, etc. (La colònia literària holandesa a Eivissa. Cultura i Arts )

A començament dels anys seixanta va viure entre Amsterdam i Formentera, on construí una casa i on va escriure novel·les, contes, assaigs, poemes i llibres de viatge com Madrid, amb fotografies del seu amic Cas Oorthuys . Va escriure tres novel·les amb ambients i personatges ben formenterers: A través del vent, Relacions i Dins del treball, encara no publicades a Espanya; són novel·les composicionals i de narració amb diàlegs en vers. El 1984 publicà al Quebec (Canadà) el llibre poètic Formentera, traduït al català el 1986 i a l’anglès el 1989.

Entre altres premis, el 1991 guanyà el prestigiós Constantijn Huygens, per tota la seua obra. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments