Sanz Galbes, Isidoro

Sanz Galbes, Isidoro (s. XVII) HIST Lloctinent de Governació de la Corona d’Aragó ( governador) entre 1663 i 1666. Mestre de camp.

Arribà a Eivissa i jurà el càrrec el setembre de 1663, procedent de Menorca on ocupà el mateix càrrec; substituí Roderic de Borja-Llançol , que passà a ocupar el càrrec de virrei de Mallorca. Al cap d’un mes de la seua arribada elevà al rei un informe sobre un combat amb una fragata de moros que havia desembarcat al N de l’illa i feren presoners 31 sarraïns. Altres documents seus exposen les necessitats d’aliments i la manca de guarnició suficient i, en especial, quan s’inicià la segona guerra angloholandesa i els anglesos s’aliaren amb corsaris algerians.

Sanz va mostrar la seua preocupació per informes i actuacions de naus que indicaven que els francesos pensaven ocupar Eivissa com a base per a la seua armada; diversos navilis francesos vigilaven constantment la costa pitiüsa. El seu governament va estar condicionat per la manca de soldats i de civils per poder destinar-los a serveis defensius, a conseqüència encara de l’epidèmia de la pesta negra de 1652. També va patir la falta d’aliments secular a l’illa a causa de les petites collites, tant de gra com de sal.

En diversa documentació eclesiàstica consta que el governador Sanz va assistir a les solemnitats per celebrar la creació de vicaries rurals estables, amb reserva eucarística, per a l’atenció de la incipient població rural, tal com havia establert l’arquebisbat de Tarragona. La seua estada eivissenca fou curta a causa de la seua avançada edat i les xacres de salut i així consta en un informe del virrei de València enviat al rei en el qual demanava que se li donàs un altre càrrec més adequat a la seua edat.

Abans d’abandonar l’illa, el gener de 1666 presidí les exèquies per Felip IV. Va ser substituït per Jerónimo García. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments