Sacharoff, Olga Nikolaevna

Sacharoff, Olga Nikolaevna (Tifflis, Geòrgia 1889 — Barcelona 1967) ART Pintora formada a l´Escola de Belles Arts de Tifflis i a Munic (1910).

El 1912 es traslladà a París i aviat formà part de la vida artística d´aquella capital. Començà a pintar sota la influència d´Henri Rousseau, que aviat abandonà per formar una personalitat pictòrica d´una simplicitat formal que presenta les figures humanes en actituds rígides i amb coloracions grises o terroses. Després evolucionà cap a un estil més líric, lliure i lluminós.

El 1916 va conèixer el també pintor Otho Lloyd, amb qui es casà. Acuitats per la Primera Guerra Mundial, la parella, després d´una breu estada a Ceret i Mallorca, s´instal·là a Barcelona, com ja havien fet molts altres artistes europeus: Picabia, els Delaunay, Marie Laurencein, Gabrielle Buffet i el germà d´Otto, el boxador i poeta Arthur Cravan, encara que realitzaren freqüents viatges per tot el món i mantenien obert el pis de París, on acostumaven a passar els hiverns.

La parella va venir a Eivissa acompanyada d´altres pintors com Miquel Villà, Soledad Martínez, Esteban Vicente, Willy Roempler o Paul-René Gauguin, nét del cèlebre pintor del mateix cognom. Lloyd després destacà també com a fotògraf.

Sacharoff col·laborà en la revista cubista 391, considerada la portaveu del dadaisme, que començà a editar a Barcelona el gener de 1917 Francis Picabia.

A Eivissa i durant l´estiu de 1934 va preparar la seua gran exposició individual a Barcelona, celebrada a les Galeries Laietanes, que va tenir un gran èxit de públic i de crítica. Presentà paisatges d´intens i delicat color, va pintar la ciutat d´Eivissa des del seu estudi del Puig des Molins, captant alhora el reduït conjunt urbà envoltat de natura i mar.

Les obres realitzades a Eivissa constitueixen una excepcional visió de la bellesa d´aquells anys trenta; els paisatges, les figures i les flors de tons suaus i pinzellades petites, delicadament aplicades, doten d´una tendresa i intimitat una obra realitzada amb depuració i gran virtuosisme tècnic.

Amb el temps va deixar l´avantguarda i adaptà una pintura que la fan integrar-se en el noucentisme català.

Exposà freqüentment a París i a Barcelona i també en altres capitals com Madrid, Londres, Nova York o Buenos Aires. També il·lustrà diferents llibres i li fou concedida la Medalla de Plata de la ciutat de Barcelona (1964).

Després de la seua mort, la pintura de Sacharoff va caure en l´oblit, fins que el 1994 la Fundació Caixa de Catalunya realitzà una exposició antològica a la qual han seguit altres retrospectives. [SGC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments