Sánchez Martínez, Enrique

Sánchez Martínez, Enrique (Bogotà, 1938 — Eivissa, 1979). Pintor, escultor, dibuixant i gravador.

Cursà els estudis de primària i el batxillerat a la seua ciutat natal. Després d´un any de servei militar a l´escola naval, entre 1955 i 1961 estudià a l´Escola Nacional de Belles Arts de Bogotà.

L´any 1961, aconseguí el Premi Nacional de Gravat en el XIII Saló d´Artistes Colombians. Aquest guardó li obrí les portes de nombroses galeries artístiques i li donà l´oportunitat de participar a les biennals de Sao Paulo (1961), París (1961) i Tòquio (1962). També el 1961 guanyà un concurs per a la realització d´un mural commemoratiu del 150è aniversari de la independència de Colòmbia a la Universitat Nacional de Bogotà.

Entre 1961 i 1962 estudià diplomàcia i dret internacional.

L´any 1967, després d´una estada a Mèxic i als Estats Units, Sánchez arribà a Eivissa i s´instal·là a Dalt Vila, on obrí una galeria d´art. La seua primera exposició a Eivissa fou l´any següent a la Galeria Ivan Spence i el 1973 participà a la col·lectiva “Ibizart 73”. L´estada eivissenca es va interrompre el 1976, any en què Sánchez es traslladà al sud de França.

Els primers mesos de 1979, retornà a Eivissa, on morí, sobtadament, el desembre d´aquell mateix any. La seua creació artística, entre la ironia i l´angoixa, es caracteritzà per una recuperació de les formes primitives de l´art precolombí, en un intent de reprendre l´evolució artística del seu poble d´origen, interrompuda amb l´arribada dels conqueridors hispans.

Realitzà olis, gravats i escultures amb temàtiques religioses i històriques i interpretacions d´obres mestres de la història de l´art. Amb una sèrie de 12 gravats, va il·lustrar la història d´Eivissa, amb motius que van des de la deessa Tanit fins als corsaris. Artista reconegut per la crítica, la seua obra s´exposà també a Alemanya, l´Argentina, Àustria, el Canadà, França, Mèxic, els Estats Units, Suïssa i Iugoslàvia. [RiRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments