Rovira, torre d´en

Rovira, torre d'en ARQUIT/HIST Torre de defensa costanera edificada a la punta d'en Rovira, a la zona de ses Roques Males de la vénda de Dellà Torrent del poble de Sant Agustí des Vedrà.

La torre es troba enfront de l'illa de sa Conillera, en un indret que es pot considerar com l'extrem de ponent de la badia de Portmany; és situada en un terreny a 12 m s.n.m. Fou projectada cap al 1756 dins del projecte defensiu dissenyat per l'enginyer Joan Ballester de Zafra , igual que les torres de Portinatx, des Molar (Sant Miquel de Balansat) i la des Savinar (cala d'Hort).

La principal diferència d'aquesta torre respecte de les altres és que és de primera categoria, és a dir de les que assoleixen una major alçada i diàmetre, però conservant les proporcions. Tal vegada no n'és aliena la relativa poca alçada a què es troba la torre sobre el nivell de la mar, ja que així es reforça la seua presència.

Fou construïda el 1763, ja sota la direcció de l'enginyer José García Martínez . És un edifici troncocònic i lleugerament atalussat, amb dos nivells. El seu accés es feia pel segon nivell, tot i que a l'interior se'n va obrir un altre.

Al s XIX arribà a ser artillada tot i que no gaire més tard, aquell mateix segle, fou abandonada per l'Estat i el seu interior va ser reconvertit en habitatge ja al s XX, buidant-ne la part massissa, tot i que l'exterior no va ser modificat, excepte en petits detalls. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments