Rotthier, Philippe

Rotthier, Philippe (Brussel·les, Bèlgica 1941) ARQUIT/SOC

Després d'instruir-se al taller de Victor Bourgeois, estudià a l'Escola Nacional Superior d'Arquitectura i Arts Decoratives La Cambre de Brussel·les, on es diplomà l'any 1964.

Visità Eivissa per primera vegada el 1969, atret per les referències a l'illa que trobà a la pel·lícula More i a la música de Pink Floyd. Quatre anys més tard s'hi instal·là formant part del moviment hippy. Dins aquest col·lectiu participà en el primigeni mercat des Canar i durant un any formà part d'una comuna situada a sa pallissa d'en Casetes (Sant Josep de sa Talaia) que des d'aleshores es convertí en la seua residència insular.

Poc temps després d'establir-s'hi començà a interessar-se per l'arquitectura tradicional eivissenca. Així l'any 1980 organitzà un taller per a estudiants d'arquitectura de l'Escola de Brussel·les entorn del tema de l'arquitectura arcaica.

En part fruit d'aquest treball fou el seu primer article dedicat a l'arquitectura tradicional eivissenca “Constructions traditionnelles à Ibiza” publicat al número 24 de la revista Archives d'Architecture Moderne. El 1981 féu una aportació al treball col·lectiu anomenat Encuentro con la naturaleza publicat pel Foment del Turisme d'Eivissa i Formentera. El següent treball que publicà fou Hábitat Ibiza.

L'any 1984 aparegué, en col·laboració amb Ferdinand Joachim, l'assaig sobre les formes i les tècniques de l'hàbitat arcaic titulat Ibiza. Le Palais Paysan. El 1985 portà a terme, juntament amb Pere Planells, un espectacle audiovisual anomenat Le Palais Paysan que fou representat a París, Tolosa de Llenguadoc, Bordeus i Formentera, entre altres llocs.

Aquell mateix any fundà el Taller d'Estudis de l'Hàbitat Pitiús, associació de la qual a més fou l'ànima mare, dedicada a la divulgació i a la defensa de l'arquitectura vernacla. Altres col·laboracions i obres seues són, a més de diversos articles als diferents números del Quadern del TEHP: Raoul Hausman Eivissa - Ibiza 1933-1936, Casas en la isla de Ibiza i Architectures - arquitecturas.

En el seu vessant de mecenes, el 1982 creà el Premi Europeu de la Reconstrucció de la Ciutat i el 1986 la Fondation pour l'Architecture à Bruxelles.

Com a arquitecte, fins a començament de 2008 ha construït junt amb el mestre d'obres Joan Llorens una vuitantena de cases a les Pitiüses. Els seus habitatges segueixen prou fidelment, tant des d'un punt de vista formal com estructural, la tradició arquitectònica rural pitiüsa. Fins i tot mantenint, quan és factible, la utilització de materials locals preindustrials com ara la pedra, la calç o la savina. Alhora la preocupació per practicar una arquitectura autàrquica i bioclimàticament sostenible l'indueix a introduir, ja des de les primeres construccions ençà, solucions que inclouen l'ús de les energies solar i eòlica. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments