Rosa, ca na

Rosa, ca na ARQUIT Casament de la vénda de cas Marins (parròquia de Sant Josep de sa Talaia), prop de la carretera que mena de Sant Josep de sa Talaia as Cubells.

Es tracta d'un molt bell exemple de l'arquitectura rural, en què destaquen elements tan característics d'aquesta tipologia constructiva com el joc de volums de les diferents cases, la successió de plans que proporcionen les cobertes a distints nivells i, en aquest cas, d'una manera especial, el fort contrast cromàtic que procura el roig de l'arrebossat dels murs davant l'emblanquinat de les arestes dels redons, de les portes exteriors, les finestres i dels fumerals.

El casament se situa en un suau pendent i, com és comú a la major part de les cases pageses, s'orienta al S. Consta de porxo precedit de porxet de jàssena de dos ulls i dues alçades. La casa del carro hi marca l'accés pel carreró. Adossada a la part posterior d'aquesta edificació, la cisterna clou el pati de l'entrada per migjorn; la cuina de fora, amb forn adossat, fa altre tant per ponent, i un volum format per casa i graner, precedit per la “casa de ses garroves”, el tanquen per ponent. A l'esquena del porxo hi ha dues cases de jeure; la cuina de dins està al cap nord-oriental, mentre que els corrals se situen majoritàriament a ponent.

Segons afirma la família posseïdora, a començament del s XXI, el casament fou construït en temps de la mare del major de qui n'és propietari el 2008: una dona anomenada Rosa, fet que n'explicaria el nom. Ca na Rosa, per la seua especial bellesa, ha estat moltes vegades objecte de postals, així com marc de fons per a nombrosos treballs i filmacions de caire etnogràfic. Producte de la seua indiscutible vàlua estètica i arquitectònica, fou inclosa a la Guía de Arquitectura de Ibiza y Formentera (islas Pitiusas). També se'n troba un retallable que formava part d'un recull editat amb el títol Retallables de paper per reconstruir el paisatge d'Eivissa, obra de Nèstor Pellicer Casals .

Així mateix ja fou inclosa a la primera selecció (1996) de l'inventari de cases pageses de la Conselleria de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d'Eivissa i Formentera en què, a més de fer-se esment del molt bon estat de conservació, se n'aconsellava, en virtut del seu màxim interès, l´estudi i la protecció legal. A començament del s XXI ni un ni l'altra s'han iniciat. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments