Rosa Hidalgo, Adrián

Rosa Hidalgo, Adrián (Granada 1931) ART Pintor.

El 1933 arribà a Eivissa, on s'instal·là definitivament. Va passar els anys de guerra al camp i a la postguerra alternà els estudis a l'Institut d'Ensenyament Secundari amb set anys a l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa. El 1950 es matriculà a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Carles de València, on obtengué el seu títol el 1955 i aquell mateix any, ingressà com a professor de dibuix a l'Institut Isaac Peral de Cartagena, on treballà fins a l'any 1958.

A partir d'aquell any decidí dedicar-se exclusivament a la pintura i al llarg de cinc anys viatjà per Europa exposant les seues obres. El 1963 retornà a Eivissa, on continuà fent exposicions mentre combinava la seua estada amb períodes a París i Brussel·les.

La seua obra evoluciona des d'un cert surrealisme i expressionisme oníric i fantàstic, característic dels anys setanta i vuitanta, a un estil propi d'influència cubista, present a partir de l'any 1995, sempre amb un elevat grau de lirisme poètic i pinzellada subtil, sintètica, suggerent. Els seus temes, el paisatge i la figura, es presenten de forma estilitzada i sintètica a través de l'oli, l'aquarel·la o el dibuix, amb tonalitats suaus i delicades d'un elevat sentit plàstic.

Va exposar per primer cop el seus dibuixos a la Sala Braulio de València, el 1954, i les seues pintures a la Real Sociedad Económica de Amigos del País de Cartagena els anys 1957 i 1958. A Eivissa presentà la seua obra pictòrica per primera vegada en una mostra individual el 1964 a la sala de la Caixa de Pensions, en la qual continuà exposant regularment fins a l'any 1983. També ha exposat de forma individual a la Galeria Gràfica de Sant Antoni el 1967, a la Sala Vallribera de Sant Antoni el 1968 i el 1970, a la Galeria 5 d'Eivissa el 1969, a la Galeria Ivan Spence d'Eivissa el 1970 i a la Sala de Cultura Sa Nostra d'Eivissa el 1988, on també es va presentar el catàleg Adrián Rosa. 40 Años de pintura. Ha portat els seus olis i aquarel·les també a Palma, el 1974 a la Galeria d'Art J. Blanes i el 1981 a la Galeria Byblos.

En l'àmbit internacional la seua producció pictòrica estigué a la Galeria l'Escalier de Brussel·les ja els anys 1964, 1965 i 1966. El 1968 també exposà a la Galeria La Grande Jatte d'aquella mateixa ciutat. El 1982 exposà a l'Institut d'Espanya de Londres i el 1983 a la Sala d'Art al Dia de la Biblioteca Espanyola de París.

Així mateix ha realitzat unes notables intervencions, a manera de donacions, en forma de pintures murals: un fresc de l'Escola d'Arts Aplicades d'Eivissa (1997), un mural acrílic al col·legi Sant Domingo Savio (1997), dos murals acrílics a l'església de Santa Creu d'Eivissa (1998) i un mural al tremp d'ou al centre Can Ventosa d'Eivissa (1998).

Ha portat a terme una important tasca com a restaurador: cal destacar la restauració de la volta de l'església del Convent d'Eivissa l'any 1985, la restauració de dos quatres del s XVII de l'església de Sant Antoni el 1986, la restauració de l'òrgan de l'església del Convent el 1987, col·laborà també en la restauració del retaule de l'església de Jesús el 1989, en la restauració dels retrats dels fills il·lustres de l'Ajuntament d'Eivissa el 1990 i en la restauració de les policromies i els daurats del retaule de l'església de Sant Mateu el 2001; també ha restaurat obres de col·leccions particulars. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments