Ros Escandell, Bartomeu–Escandel–

Ros Escandell, Bartomeu –Escandel– (Eivissa 1902-1976) SOC Artista.

Cursà estudis al Seminari d'Eivissa, però aviat es va sentir atret pel món de l'espectacle en freqüentar les tertúlies artístiques que es desenvolupaven a can Tur, on va conèixer el futur pintor Marià Tur de Montis; durant aquella època se'l va conèixer com Xumau.

Als disset anys marxà a Barcelona, on desenvolupà diversos oficis, fins que es dedicà al teatre de varietats, en què triomfà amb el nom d'Escandel; després de Barcelona passà a Madrid, París i Anglaterra.

L'any 1932 retornà a Eivissa i l'any següent viatjà fins a la Xina amb l'objectiu de comprar vestuaris i decorats per a un futur espectacle i diversos objectes d'art, tot amb el finançament de Tur de Montis. Després inicià una nova gira que el portà per països de l'E d'Europa, principalment.

Finalitzada la Guerra Civil Espanyola actuà de nou a Barcelona i el 1944 s'establí a Eivissa, on es dedicà a pintar en un estudi que va muntar al seu barri natiu de sa Penya. Lluís Llobet Tur en va escriure el 2005 una monografia amb un àlbum artístic titulat Escandel. La vocación de un artista. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments