Roca Waring, Guillem

Roca Waring, Guillem (Palma 1890 — 1976) POLÍT

Vocal de la Cambra de Comerç de Mallorca que en la sessió celebrada el maig de 1931 va presentar una moció per tal que la Cambra impulsàs la redacció d'un Avantprojecte d'estatut d'autonomia per a les Illes Balears. La proposta era adreçada a la dita Cambra pel seu caràcter apolític, susceptible d'aglutinar els autonomistes evitant els personalismes i les opcions de partit.

L'estudi de Roca Waring proposava els següents principis: reconeixement de la identitat balear, independència entre les illes amb unes relacions mútues que s'haurien d'establir, independència respecte de Catalunya, però amb forts lligams, cooficialitat de les dues llengües i concert econòmic amb l'Estat.

A la iniciativa de Roca s'afegiren l'Associació per la Cultura de Mallorca, els autonomistes-regionalistes de La Veu de Mallorca i els liberals regionalistes de Diario de Ibiza, a més de la Cambra de Comerç.

Tot seguit s'inicià un llarg camí cap a l'autonomia però que no va arribar a fructificar a causa de la Guerra Civil. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments