Roca Gisbert, Amadeu

Roca Gisbert, Amadeu (València 1905 — 1999) SOC

Encara que va néixer a València, es va criar a Manises, on des d'al·lot va tenir molt de contacte amb la pintura, ja que el seu pare era decorador i pintor ocasional; així s'inicià en els estudis artístics d'escultura i dibuix, especialitats en les quals va obtenir diverses vegades els premis Jaume Roig i alguns premis d'abast estatal.

Als 17 anys començà els estudis a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València. El 1928 fou becat per la Diputació de València per fer estudis a Roma, París i als Països Baixos, després d'haver passat un any becat pintant a Madrid i a Toledo. En aquest últim lloc pintà una sèrie de “lagarteres”, obra que li facilità les següents sortides a l'exterior, entre 1929 i 1930.

Assessorat pel seu mestre J. Benlliure, va residir a Florència, on va estudiar l'obra d'Il Veronese, Bellini, Ticià i Tintoretto, entre d'altres.

El 1933 fou pensionat per la Casa Velázquez per viatjar a París, on va guanyar un important premi; aquell mateix any va conèixer Eivissa (Sant Miquel de Balansat).

Durant els anys de la II República aprofità per pintar moltes de les seues grans obres de caràcter costumista, en què representava la diversitat del món rural, les dones, els vestits i els costums, fins que el 1936 la Guerra Civil el va agafar pintant a Santa Eulària des Riu; amb alguns dels vesins va aconseguir salvar la custòdia i algunes imatges del temple parroquial que foren amagades per evitar-ne la desaparició.

En plena guerra va aconseguir abandonar l'illa i després, Espanya. El 1939, quan la guerra encara no havia finalitzat, tornà a Santa Eulària i es refugià a la finca de Getsemaní o cas Banquer, propietat del financer Rafael Sáinz, i va romandre a Santa Eulària fins al 1942 quan tornà a Madrid, a Toledo i posteriorment es traslladà de nou a París, capital que també hagué d'abandonar pels perills de la Segona Guerra Mundial.

Entre 1969 i 1974 va realitzar diverses exposicions a Madrid i València, on mostrà els seus paisatges i bodegons, amb alguna casa eivissenca. Encara que la temàtica eivissenca d'Amadeu Roca és important, la part principal de la seua obra la realitzà una vegada que va abandonar l'illa i li va merèixer diverses condecoracions, tant nacionals com internacionals.

La seua obra, molt coneguda també a França, es pot estudiar des de tres vessants: paisatge, retrat i com a il·lustrador.

Va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València i distingit com a cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres a França.

El 1993, poc abans de la seua mort, va obtenir el Premi Nacional de les Arts Plàstiques pel conjunt de la seua obra. [MPC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments