Riquer Llobet, Josep

Riquer Llobet, Josep (Eivissa 1840 — 1910) POLÍT/SOC Advocat. Fill de Marià Riquer Ribas , a la mort del pare s'ocupà de dirigir el Partit Conservador eivissenc.

El 1877 fou elegit primer tinent de batle de l'Ajuntament d'Eivissa presidit per Edmon Wallis, per un curt període de temps. Tornà a ocupar aquest mateix càrrec el 1883, quan l'alcalde era el dirigent liberal Bartomeu Ramon i Tur; Riquer també era delegat del governador civil, per la qual cosa es conta que el porter de l'Ajuntament no sabia quin dels dos era realment l'alcalde. Més endavant fou batle per un curt període de tres mesos.

El 1884 comprà el periòdic La Isla per posar-lo al servei del Partit Conservador i aquell mateix any sortí elegit diputat provincial, en un abassegador triomf del seu partit, que es va fer amb tres actes per una dels liberals. Tornà a ser elegit diputat provincial a les eleccions de 1888, a pesar que el 1886 es passà al Partit Conservador Dissident, conegut com Reformista o Romerista, ja que el seu líder era Romero Robledo, mentre que els Tur Llaneres romangueren fidels a Cánovas del Castillo.

Com que va veure un futur incert d'aquest nou partit, poc després de 1888 es passà al Partit Liberal , fet que causà gran sorpresa a tots els eivissencs i que fou mal acceptat per liberals com Felip Curtoys, que al poc temps es passà als conservadors de Tur i Palau.

En les eleccions a la Diputació de 1892 tornà a sortir elegit, però en aquell cas pel Partit Liberal, cosa que repetí a les eleccions de 1896 i a les dues de 1901, ja que les de març s'hagueren d'anul·lar a causa de la topinada conservadora que es produí a Sant Llorenç de Balàfia, on amb males arts aconseguiren els 230 vots per cap dels liberals; les eleccions es repetiren el juny del mateix any.

L'èxit electoral que aconseguí Riquer va fer pensar que havia de ser designat president de la Diputació i, per aquest motiu, es traslladà a viure temporalment a Palma, però no aconseguí la majoria absoluta necessària. Fou diputat provincial durant vint anys, molts dels quals fou el cap del Partit Liberal, a pesar que oficialment ho era Bartomeu Vicent Ramon i Tur. Com a diputat fou substituït pel seu germà Ignasi, el qual sí que arribà a ser president de la Diputació.

L'Ajuntament d'Eivissa el declarà fill il·lustre. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments