Riera Tur, Enric

Riera Tur, Enric (Formentera 1963) ART Pintor.

Llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona el 1987, any en què tornà a Formentera. El 2008 és professor d'ensenyament secundari a l'institut Marc Ferrer de Formentera.

La seua obra presenta influències de l'entorn més immediat, els temes de la seua pintura no es deslliguen del paisatge de Formentera i esdevenen, enmig d'uns espais i unes composicions abstractes, símbols universals.

L'han influenciat Joan Hernández Pijuan, professor seu a la facultat de belles arts de Barcelona i, per proximitat, el Grup Ibiza 59 .

El seu estil s'emmarca dins l'informalisme i l'abstracció catalana. La seua obra amaga un petit referent a la realitat: els llaüts, les escales, les capelles, les creus, els peixos... No és paisatge de gènere sinó una idea mental en forma de paisatge simbòlic molt esquematitzat. Aquest paisatge exterior passat pel sedàs de l'abstracció, l'informalisme i el símbol acaba evocant el paisatge interior que es revela en les seues teles.

No es tracta d'una pintura feta per atzar, sinó la intuïció de l'artista traspassada a la tela. La depuració cap a la senzillesa, menys és més. Intentar expressar el màxim amb el mínim d'elements.

A l'inici feia servir molts de colors, però al llarg de la seua trajectòria es torna més monocromàtic. Els seus colors són els de l'entorn més immediat, els blaus de la mar, els blancs de la llum i l'arena, els colors del Mediterrani.

La seua tècnica és mixta: en un principi feia servir oli damunt fons acrílic i, posteriorment, només ha fet servir acrílic (amb alguna aplicació d'arena o làtex a la tela).

És un artista que es mou també en el camp del disseny gràfic, dins el qual és autor de cobertes de llibres i revistes, cartells i samarretes, bosses per al Patronat Municipal de Turisme, i anagrames (GOB Formentera); ha il·lustrat llibres de cuina i poesia i ha dissenyat la caràtula del disc Ansa per ansa d'Isidor Marí. Els seus dissenys guarden relació amb la seua pintura i, a través seu, es pot seguir la trajectòria de l'artista.

Enric Riera va començar a exposar el 1985 i des de llavors ha mostrat la seua obra nombroses vegades i en diversos espais (galeries, sales, centres de cultura, museus) de Formentera, Eivissa, Mallorca (Palma, Muro, Inca, Felanitx), Barcelona, Lleida, Elx, Madrid, Sevilla (Expo 92), Suïssa, França, Washington i Texas (EUA), Torí (Itàlia), l'Havana (Cuba) i Osaka (Japó).

Ha participat en la I Biennal d'Arts Plàstiques a Barcelona, a les I Jornades d'Art Contemporani a Formentera i a la II, III i IV Fires Internacionals d'Art Contemporani de les Balears a Eivissa.

Entre les exposicions individuals cal destacar “Art-quitectures”, que es presentà a l'Espai Ramon Llull de Palma i que després viatjà a l'Espai Mallorca de Barcelona.

Pel que fa a les col·lectives, en el seu inici va participar en les exposicions “Generació relleu” i “4+1”, que volien mostrar el relleu generacional dins l'art contemporani a les Pitiüses.

També cal esmentar “Arxipèlag”, exposició inaugurada al Centre d'Art sa Quartera d'Inca i que, després, exposà a diverses sales de Cultura de “Sa Nostra” a les Balears; “La pintura com la poesia. Proposta per a un encontre”, que s'exposà a Palma, Eivissa i Formentera; “Pitiüses 59-00”, que tengué lloc a sa Llonja de Palma.

Fora de les illes cal destacar “Illes Balears. Confluències culturals a la Mediterrània”, feta a l'FMI a Washington; “Pintores abstractos de Ibiza”, itinerant per la comunitat de Madrid; “Diàleg entre elles. Llençols pintats”, que s'exposà al casc antic de l'Havana a Cuba; “Hic et nunc”, inaugurada al MAC d'Eivissa i que va viatjar a Elx i a Lleida. La seua obra forma part de les col·leccions de les principals institucions de les illes. [ACF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments