Ribas Prats, Jaume

Ribas Prats, Jaume –Graó– (Sant Josep de sa Talaia 1947) SOC/POLÍT

Mestre, polític i escriptor. Cursà els estudis de magisteri a Palma, on va tenir diversos professors que li deixaren empremta, com Encarna Viñas, Cristòfol Serra o Melcior Simonet; també va cursar estudis de filologia anglesa a la Universitat de Barcelona i a Cambridge (Anglaterra) i de didàctica a la Universitat de les Illes Balears.

Ha exercit la docència a Palma, Sant Jordi de ses Salines, Cas Serres i Sant Agustí des Vedrà. Seguidor del mètode de Célestin Freinet, ha participat en moviments de renovació pedagògica anteriors a la reforma educativa: colònies i escoles d'estiu, creació del Sindicat dels Treballadors de l'Ensenyament de les Illes (STEI), escola de pares...

Ha impulsat la creació de les revistes escolars Jovenalla, Cas Serres i de la Biblioteca i Centre de Documentació de Sant Agustí des Vedrà.

Paral·lelament a la seua tasca docent va militar en l'oposició antifranquista i participà en la Mesa Democràtica, en la Junta Democràtica d'Eivissa , en la Trobada de Plataformes Antifranquistes dels Països Catalans, celebrada al monestir de Cura (Algaida), i en reunions de la Platajunta a Madrid.

Fou un dels fundadors del Partit Socialista Popular a Eivissa, encara en la clandestinitat, i en va ser el principal responsable fins a la seua integració en el PSOE l'any 1978. Quan es produí la fusió dels dos partits ocupà dues vegades el càrrec de secretari general de la Unió Socialista Pitiüsa-PSOE, fins al 1983.

Quan l'intent de colp d'estat de 1981, figurava en primer lloc de la llista de persones que calia “neutralitzar” per assegurar l'èxit de la nova dictadura.

Fou conseller de Medi Ambient del primer Consell Insular d'Eivissa i Formentera (1979-1983) i des d'aquest càrrec va impulsar la creació del cos i del parc de bombers, la patrulla verda, la celebració de les setmanes d'ecologia a les escoles i la publicació de diversos llibres i altres publicacions. També va intentar promulgar una moratòria urbanística a les Pitiüses el 1980, però no va prosperar per la forta oposició del Foment de Turisme, entre altres entitats.

El 1982 fou elegit diputat a les Corts generals, era el primer diputat socialista eivissenc i com a tal va participar en l'elaboració i la discussió de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i en les gestions per posar en funcionament l'Hospital de Can Misses i la presó, la construcció d'habitatges socials, la protecció de ses Salines, la reforma del Museu Arqueològic de Dalt Vila i la regulació de la pesca, entre moltes altres actuacions.

A les eleccions generals de 1986 fou el candidat al Senat pel PSOE, però va ser derrotat per un escàs marge de vots per Alons Marí Calbet, que aglutinava tota la dreta.

Retirat de la vida política i retornat a l'ensenyament, fou elegit director del CP Cas Serres, càrrec que exercí al llarg de 14 anys.

A partir de 2000 començà a publicar articles de caire literari a revistes i els seus primers llibres: Quart Creixent (2001), de poesia infantil; Àmbit tancat (2002); Delit i dol d'amor (2005); La llar silent (2007) i Passat festes i altres contes (2007).

L'any 2010 va ser guanyador del Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa amb l'obra El casal esquerre.

També va publicar un recull de cinc relats breus amb el títol Cartes amagades. L'any 2016 ha publicat un nou poemari titulat La nit no espera.

És col·laborador de Diario de Ibiza on escriu una columna setmanal.

Poeta amb una veu personal i múltiples ressons, ha optat per la llengua catalana per expressar-se en una poesia de paisatge amb figures, en la qual al costat del nucli argumental se'n limita un altre associat al temps i al lloc de l'emoció i la memòria.

Reivindicador permanent de la llibertat, la solidaritat i el respecte a la terra, compromès amb una societat en crisi i abocada al canvi, crític i gens condescendent, és sovent un testimoni polèmic pel seu inconformisme intel·lectual i moral. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments