Ratto Carmisciano, Miguel Ángel

Ratto Carmisciano, Miguel Ángel (Buenos Aires 1942) ART

Mestre artesà i pintor més conegut pel sobrenom i signatura de Kinoto. Fill d'artesà, segueix l'ofici del cartó pedra des dels tretze anys. Començà a pintar i a dibuixar ja els anys seixanta a l'Escola Panamericana d'Art i treballà al taller del mestre Pedro Gaeta i amb la Penya d'Artistes Plàstics de Mar de la Plata.

La seua obra presenta trets cubistes i primitivistes simbòlics, amb textures terroses i estilitzacions figuratives simplificades expressades amb una àmplia gamma cromàtica. En les seues sèries de figures en moviment destaquen les línies geomètriques, anguloses i ondulants, que aporten ritme a l'escena. La idea de la metamorfosi pren com a referent l'art popular i es manifesta en repeticions de figures zoomòrfiques que participen en la dansa de la vida.

L'any 1970 arribà a Barcelona, amb un ajut d'estudis de la Penya d'Artistes, on estudià gravat a l'Escola Massana i practicà dibuix del natural al Centre Sant Lluc. El 1973 va muntar el seu propi taller artesà al carrer de Robadors, 21, de Barcelona, en el qual treballà el cartó pedra. El 1974 participà en la inauguració de la Fira d'Artesania de Santa Llúcia, al costat d'altres quatre artesans, i també començà a participar en la Fira d'Artesania de la plaça del Pi, que posteriorment va esdevenir Fira de Pintors i en la qual també participà. A Barcelona presentà la seua ceràmica negra, al costat de Julio Bauzá, a la Sala 1878 del carrer de Montcada cap al 1978, i a la Galeria Río de la Diagonal el 1982. També exposà la seua obra pictòrica en diverses mostres col·lectives i individuals, al Pati Llimona (1994) i a la Casa de la Solidaritat (1999) entre altres.

L'any 1974 arribà a Eivissa i portà la seua artesania al carrer Major de la ciutat i, a partir de 1975, s'hi instal·là definitivament. Primer compartí taller al puig des Molins amb Julio Bauzá, Carlos Icardi i altres artesans; un any després, instal·là definitivament el seu propi taller al poble de Sant Rafel, conegut com Can Kinoto, en el qual continua treballant el 2008. Ja a partir de l'any 1976 participà en la Setmana Cultural d'Eivissa i Formentera. Artesania; el 1977 els seus treballs en cartó pedra eren presents en la II Exhibición Internacional de Artesanía de Ibiza, que va tenir lloc a la Sala de les Voltes del Castell d'Eivissa, i també portà la seua artesania a una exposició col·lectiva de la Galeria 13 del carrer de la Creu; el 1981 mostrà la seua ceràmica en l'exposició “Tres ceramistes de Sant Rafel: Bauzá-Icardi-Kinoto”, presentada a la Casa de la Cúria de Dalt Vila. A més, el 1983 participà com a mestre ceramista en el II Curs de Ceràmica, impartit a l'Escola Francesa d'Eivissa i dirigit als mestres d'EGB.

Presentà per primera vegada a Eivissa les seues pintures en una exposició individual a la Sala Skyros el 1985. Posteriorment exposà les seues pintures a la Sala de Cultura “Sa Nostra” d'Eivissa el 1988, a la Sala Berri de Sant Agustí sota el nom “Nostalgias Porteñas” el 1992 i a la Galeria d'Es Paradís Terrenal l'any 2000 entre altres. També ha participat regularment en diverses exposicions col·lectives a la Galeria Can Teixidor, a la Galeria Alhadros i al Supermercat de l'Art.

Va col·laborar el 1996 en la mostra Goya 250 Aniversari, que es presentà a Eivissa i a Saragossa; participà aquell mateix any en l'exposició d'artistes plàstics argentins “20 Años”, organitzada per la Plataforma Argentina Contra la Impunidad. A partir de l'any 1995 començà a exposar la seua pintura i ceràmica a l'estranger, principalment a la Galeria Syke de Bremen (Alemanya) on ha presentat la seua obra regularment, Finlàndia i Buenos Aires.

A més de la seua feina com a artesà i artista, també porta endavant una destacada tasca social d'orientació anarquista a Eivissa, participant en l'organització de la Plataforma Contra la Guerra (1991), com a membre de l'Associació Artistes Visuals d'Eivissa i Formentera (1996), participà també en l'organització de la Xarxa Ciutadana per l'Abolició del Deute Extern (1999) i en la constitució de l'Ateneu Llibertari Pitiús “La Tranquil·litat” (2000). Ha il·lustrat el llibre Poemas de Luis Luchi (1999) i l'Almanac Alquímic de Sentiments de Sonya Torres (2001).

Apareix com a mestre artesà entre altres a les publicacions següents: programa de la III Semana Cultural de Ibiza y Formentera (1976), catàleg de la II Exhibición Internacional de Artesanía (1977), programa de la VIII Semana Cultural de Ibiza y Formentera. Artesanía (1981), programa de Baleart. VIII Fira d'Artesania, de Palma, Ibiza y Formentera. Blanco y azul (1988), Insel, número 6 (1992), Ibiza Show, núm.9, Diario de Ibiza (1992), Ronda Iberia (1993), The Best of Ibiza, número 1 (1994) i número 2 (1995). [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments