Ramon Torres, Joan

Ramon Torres, Joan (Eivissa 1956) ARQUEOL Arqueòleg.

Llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona (1979) i doctor en prehistòria i història antiga per la mateixa universitat (1990). Des de 1987 és tècnic de patrimoni i arqueologia i director de l'àrea d´arqueologia del Consell Insular d'Eivissa i Formentera.

És autor d'un gran nombre de publicacions dins de l'àmbit d'estudis com: Ibiza y la circulación de ánforas fenicias y púnicas en el Mediterráneo occidental (1981), La producción anfórica púnico-ebusitana (1981), L'assentament rural punicoromà de ses Païsses de cala d'Hort (can Sorà) a Sant Josep (Eivissa) (1984), Els monuments antics de les illes Pitiüses (1985), El baix imperi i l'època bizantina a les illes Pitiüses (1986), Las ánforas púnicas de Ibiza (1991), El pozo púnico del “Hort d´en Xim” (1994), Ses païsses de Cala d'Hort. Un establiment rural d'època antiga al sud-oest d'Eivissa (1995), Excavacions arqueològiques a ses Torres d'en Lluc (1995), Las ánforas fenicio-púnicas del Mediterráneo Central y Occidental (1995), Un taller alfarero de época púnica en ses Figueretes (Eivissa) (1997), Estudi arqueològic i històric del castell d'Eivissa. I. Estructures i elements arquitectònics (2000). També ha publicat més d'un centenar d'articles a revistes de divulgació i científiques.

Ha impartit nombroses conferències i ha participat amb comunicacions, ponències i conferències a diferents congressos nacionals i internacionals de la seua especialitat. Les línies de recerca científica en les quals ha participat i ha desenvolupat el seu treball són la colonització, el comerç i l'economia, els establiments rurals, l'arqueologia funerària i els complexos vasculars, taller i ceramologia feniciopúnica i l'arqueologia prehistòrica i romana. S'ha dedicat especialment a l'excavació i l'enregistrament arqueològic, la prospecció i el processament i els estudis dels materials arqueològics.

Com a director d'excavacions ha dirigit diversos treballs, entre els quals cal esmentar els de les pallisses de Cala d'Hort, sa Caleta, el cap des Llibrell (cala Llonga), el Castell i l'Almudaina d'Eivissa, can Fita (Santa Eulària) i l'Hospital Vell (Dalt Vila).

Entre els anys 2001-2003, la Direcció General de Béns Culturals de la Junta d'Andalusia li encarregà l'estudi del taller de ceràmica feniciopúnic de Camposoto (San Fernando, Cadis). Ha estat membre de la directiva de la Societat Arqueològica Pitiüsa, vocal de la Comissió del Patrimoni Històric de les Illes Pitiüses, vocal de la Comissió Assessora d'Arqueologia i Etnologia de les Illes Balears, vocal de la Ponència Tècnica de la Comissió Insular d'Urbanisme, vocal de la Junta Interinsular de Valoració del Patrimoni, vocal de la comissió mixta Consell Insular-Bisbat d'Eivissa, membre del consell assessor la Vilanera, Empúries, i membre del comitè de la International Phoenician and Punic Studies Association.

El 2004 fou distingit amb la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic de la Generalitat de Catalunya. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments