Ramon Mas, Manuel

Ramon Mas, Manuel (Bunyol, València 1938) MÚS Músic, director, docent i compositor.

Inicià els estudis musicals als set anys en el Centre Instructiu Musical La Armónica de Bunyol; continuà els estudis al Conservatori Superior de Música de València, on obtengué el títol superior de clarinet. El 1958 aconseguí, per oposició, una plaça de músic professional de l'Exèrcit i va ser destinat, a final del mes de desembre d'aquell any, a la banda de música del Regiment d'Infanteria Teruel 48 d'Eivissa, lloc on va exercir fins que aquesta banda militar es llicencià el 1961. Durant aquest temps, va pertànyer també a la Banda Municipal de Música d'Eivissa, a la Coral Santa Cecília i a diverses orquestrines.

Es casà amb l'eivissenca Elena Palerm Costa, amb la qual ha tengut tres fills, Vicent, Joan i David. Des d'Eivissa fou destinat a Sevilla i més tard a Saragossa, i fou ascendit a brigada músic per oposició, l'any 1970. El 1984 obtengué el primer lloc a l'oposició per ingressar al Cos de Tinents Sotsdirectors de Músiques Militars i aquell mateix any es féu amb la direcció de la Música del Govern Militar d'Osca. El 1986 prengué possessió de director de la Música del Govern Militar de Saragossa i, el 1988, fou nomenat segon director de la Música de l'Acadèmia General Militar de Saragossa.

En el camp de la docència va formar part de la primera plantilla de professors del Conservatori de la Diputació de Sòria i va ser professor de les escoles de Música de Tarassona, Borja, San Mateo de Gállego i l´Acadèmia Paganini de Saragossa. Com a intèrpret, ha estat també clarinet solista de la banda de música La Armónica; requint solista de la banda de l'Acadèmia General Militar de Saragossa; integrant de diversos grups de cambra i agrupacions simfòniques, a més de pertànyer com a clarinet solista a l'Orquestra Simfònica de l'Òpera i la Sarsuela de Saragossa i a l'Orquestra Simfònica d'Aragó.

Com a director, ha dirigit la Música de San Mateo de Gállego de Saragossa, amb la qual va aconseguir diversos premis als certàmens de Saragossa, així com un segon premi amb la Banda de Música de Tarassona durant l'any en què va ser-ne director. A més, ha estat director convidat de la Banda Simfònica La Armónica de Bunyol. L'agost de 1990 fou nomenat director del Patronat Municipal de Música de l'Ajuntament d'Eivissa, lloc on ha realitzat una important labor de recuperació de la Banda Municipal de Música d'Eivissa, que havia desaparegut el 1983; de creació d'una escola de música on s'imparteixen classes de tot tipus d'instruments; de la creació del Cor Ciutat d'Eivissa i de l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa. És director titular de la Banda Simfònica Ciutat d'Eivissa i director de l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa.

En el camp de la composició i els arranjaments, cal destacar les seues havaneres Marinero y pescador i Mujer ibicenca, la nadala Cada dia un poc de Nadal i la marxa Música homenaje, entre altres cançons melòdiques. També ha realitzat nombrosos arranjaments per a cant i música de cançons lleugeres i misses, així com transcripcions per a banda de diferents obres. [JaTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments