Puget Riquer, Narcís

Puget Riquer, Narcís (Eivissa 1916 — Barcelona 1983) ART Fill del pintor Narcís Puget Viñas , va néixer a la casa pairal del passeig de Vara de Rey, 9. Estudià batxillerat a l'Institut d'Eivissa, mentre acompanyava son pare a pintar a l'aire lliure i seguia les classes a l'acadèmia paterna. L'any 1932 presentà els primers olis, molt lligats a l'obra del seu pare, en una mostra col·lectiva de la Societat Columbòfila Eivissenca.

Un any després va conèixer un grup d'alumnes i professors de l'Escola de Ceràmica de Madrid que havien vengut a fer un curs de pintura i de dibuix de tres mesos a l'aire lliure a Santa Eulària des Riu, on la família Puget tenia una casa en què passava llargues temporades; amb ells va aprendre la tècnica de l'aquarel·la. Posteriorment marxà a Madrid per estudiar a la dita escola, on coincidí amb l'eivissenc Antoni Tur Costa “Gabrielet”; a partir d´aquell moment els dos feren junts els viatges d'anada i tornada a Madrid i mantengueren una forta amistat al llarg de tota la vida.

L´any 1934 presentà per primera vegada aquarel·les en una mostra col·lectiva al Foment del Turisme de Menorca i dos anys més tard a les Galeries Costa de Palma. A partir de llavors utilitzà sempre l'aquarel·la, tècnica que li permeté trobar un mitjà d'expressió propi que el diferencià del pare i que emprà en tot el seu treball. Quan va començar la Guerra Civil es trobava a Madrid i aconseguí tornar a Eivissa després de greus dificultats.

Els primers anys quaranta participà als Salons d'Art que se celebraven anualment a Ebusus i exposà, juntament amb el pare, a la Sala Vinçon de Barcelona. El 1945 participà al I Saló d'Aquarel·listes Espanyols a Madrid i va ser seleccionat per exposar a Londres. L'any següent presentà la primera mostra individual al Cercle de Belles Arts de Palma i es va associar a l'Agrupació Espanyola d'Aquarel·listes, amb la qual exposà a Madrid.

Aquella dècada, Puget Riquer va viure els millors moments de plenitud creadora. Dominà amb seguretat la tècnica de l'aquarel·la, sempre sense dibuix previ, que li permeté representar el paisatge illenc: vistes dels camps de Santa Eulària lluminoses i alegres, moltes vegades quasi insinuades amb unes poques taques de colors intensos, i els carrers de Dalt Vila o de sa Penya, jocs de llum i ombra plens de gradacions subtils. Les marines són igualment presents a la seua obra, el port d'Eivissa amb els velers quiets, reflectits en unes aigües encalmades. Tota una temàtica en que donà una visió idíl·lica d´una Eivissa que aleshores ja estava desapareixent.

A l'obra de Puget Riquer calen destacar, per la seua qualitat, els retrats del seu pare ja cec en els quals, lluny de tot academicisme, presenta amb taques de color i contrastos de clarobscur un rostre contundent subtilment insinuat. Igualment, va ser un bon dibuixant que preservà amb molta cura els diferents papers que utilitzà com a suport, gràcies a la qual cosa els primers anys del s XXI se'n conserven més de 300, tots firmats per l'autor i sense datar. Són dibuixos fets a llapis, carbonet o amb sanguina, de traç ràpid i espontani que ofereixen imatges de la vida a la ciutat, als camps i al port amb els vaixells de veles desplegades, i amb una important presència de la figura humana, nombrosos retrats i una àmplia gamma de personatges als mercats i al passeig del port; dibuixos que sens dubte utilitzava com a apunts per a les aquarel·les, encara que el fet de signar-los els donà entitat pròpia.

La segona meitat dels anys quaranta, exposà a l'Ateneu de Maó a Menorca, a la Sala Gaspar de Barcelona i, en repetides ocasions, al Saló de Tardor organitzat per l'Escola de Belles Arts de Madrid, que l'any 1947 li atorgà la segona medalla.

Els primers anys cinquanta, a causa d'una greu malaltia ocular, perdé la visió d'un ull, es va veure obligat a deixar de pintar i es traslladà a viure a Santa Eulària. No fou fins a l´any 1964 que la seua obra, juntament amb la del pare, s'exhibí de nou en una mostra homenatge a la galeria Xaim de Dalt Vila, dins de la I Setmana Cultural, que es va fer coincidir amb la I Biennal Internacional d'Art Universitari d´Eivissa.

Posteriorment, l'any 1975, les obres dels Puget participaren en una mostra col·lectiva al Palau de la Virreina de Barcelona.

L'any 1982 el rei d´Espanya li concedí la Medalla al Mèrit de les Belles Arts i, a final d'any, el Museu d'Art Contemporani d'Eivissa va presentar una àmplia mostra de les aquarel·les; dos anys més tard, per completar la mostra anterior, es va presentar al mateix Museu l'exposició d'un nombre important de dibuixos que, organitzada com a itinerant, va recórrer nombrosos pobles de l´illa d'Eivissa.

Més tard, l'any 1997, al mateix Museu va tenir lloc la presentació del llegat Puget. L´any 1982 l'Estat espanyol va acceptar la donació d'un important nombre d'obres pròpies i del pare que Puget Riquer havia fet l'any abans. Aquest llegat està format per un total de 42 olis i 30 dibuixos a carbonet sobre paper de Puget Viñas i 29 aquarel·les i 29 dibuixos de Puget Riquer. Una de les condicions de la donació era que l'obra s'exhibís en un museu monogràfic dedicat únicament i exclusivament als Puget a l'edifici de can Llaudis, també conegut com can Comasema, propietat de l'Ajuntament d'Eivissa.

L'edifici, d'estil gòtic tardà, està situat al número 18 del carrer de Sant Ciriac de Dalt Vila i en aquells moments es trobava en molt mal estat de conservació. Els hereus varen ser els dipositaris i responsables de les obres fins a la darreria dels anys noranta, en què varen passar al Museu Arqueològic des Puig des Molins. El projecte de restauració del museu va ser molt llarg: l'any 1988 va ser presentat i va ser tancat una altra vegada i sofrí nombroses reparacions els anys següents.

L'any 2001 el Govern Balear, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura, va organitzar l'exposició del llegat Puget a l'edifici gòtic de la Llotja de Palma amb motiu de la qual es va editar un important catàleg.

El museu va ser finalment inaugurat l'any 2007 i el Ministeri de Cultura encomanà la gestió a l'Ajuntament d'Eivissa (Æ Museu dels Pintors Puget). Igualment, durant les Festes de la Terra, el mes d'agost de 2007 l'Ajuntament d'Eivissa concedí als Puget, a títol pòstum, les Medalles d'Or de la ciutat d'Eivissa.

Puget Riquer va morir a Barcelona l´any 1983 i va ser enterrat a Eivissa. Amb ell desapareixia el millor aquarel·lista que han tengut les Pitiüses fins a l'inici del s XXI. [CVR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments