Pringle, Patrick

Pringle, Patrick (Londres 1917 — Cambridge 1998) LIT Autor de més de setanta llibres, entre els quals hi ha novel·les, biografies i textos escolars, principalment. Treballà com a redactor a l’editorial Harraps.

Fill d’un editor escocès de textos per a l’església metodista i de mare irlandesa, mig anglesa, Pringle va créixer a Hampstead i s’educà a Bury St. Edmunds de Suffolk. Formava part de la tradicional llista d’excèntrics britànics, com queda demostrat per la seua participació en la fundació d’un partit anarquista de Londres i per l’educació poc convencional que va donar als seus fills a Formentera. Dotat per a les llengües, quan acabà els estudis passà a treballar a l’editorial Harraps i entre 1938 i 1939 va escriure tres novel·les per a adolescents sobre el tema de contrabandistes.

Després de cinc anys de servei militar a l’Orient Mitjà, va emprendre la carrera com a autor independent amb The Romance of Medical Science (1948) i Through Corsica on a Mule (1949, Recorrent Còrsega en mula). Durant les quatre dècades següents va dur a terme una producció extraordinària de llibres infantils sobre les professions més arriscades, les ciències naturals i els personatges aventurers històrics de la Gran Bretanya: la pirateria, el contraban, l’ordre públic i les forces armades. A pesar que es publicaren a Londres, en la seua major part foren escrites a Formentera, illa que Pringle havia visitat per primera vegada els anys cinquanta durant el seu primer viatge a Espanya.

La seua segona crònica-guia de viatges Four Fair Isles: Majorca, Minorca, Ibiza & Formentera (1961) inclou algunes de les descripcions més gracioses i autèntiques de l’arxipèlag abans de l’arribada massiva de turistes i es considera una de les primeres guies turístiques en llengua anglesa. Les pàgines dedicades a les Pitiüses ocupen la meitat del volum i ofereixen un recorregut emotiu i ple d’històries viscudes o escoltades de les dues illes. Constitueix una bona exposició del començament del turisme i del perfil dels primers visitants.

Un altre llibre destacat és José’s Own Fiesta: Great Day in Spain (1961), ambientat a València durant les falles.

Pringle es va establir a Formentera el 1961 i es va dedicar a negocis immobiliaris dirigits a turistes; va viure a can Lluquí, al poble de Sant Francesc Xavier, primer, fins a 1976 amb la seua segona esposa, Ingrid, americana i els seus dos fills i, a partir d’aquest últim any, amb Annemarie Wigge, d’origen alemany i els seus dos fills. Entre els seus costums, hi havia el de passejar per les platges cercant parella per a sabates desaparellades; també vivia sense electricitat ni aigua corrent. Va educar a un alt nivell els seus fills d’una manera alternativa i així va crear el denominat play group o grup per jugar, que va reunir durant cinc anys una vintena d’infants de totes les nacionalitats d’entre sis i deu anys en una temptativa lúdica i educativa per tal d’evitar una escolarització tradicional, que els pares d’aquells infants intentaven evitar; els seus fills assistiren a universitats de Londres i Nova York i dos d’ells aconseguiren el grau de doctorat.

Després d’un dels seus viatges a Londres, va tornar a Formentera amb la seua família a bord d’un escúter, amb la seua esposa embarassada en el sidecar. En una altra ocasió, es banyà a les fonts de Trafalgar Square, mentre la seua esposa dirigia el trànsit prop de l’abadia de Westminster.

Els seus llibres, a més del plaer instructiu que han proporcionat a molts de lectors, han servit també per ambientar la novel·la rosa Serenade at Santa Rosa (1970) d’Iris Danbury, qui, entre els fragments copiats literalment de Pringle, n’inclou un que fa referència al trajecte d’una locomotora per un carril improvisat, des de Vila a ses Salines. Hi ha també dues llargues citacions de Four Fair Isles a l’antologia fotogràfica Eivissa-Ibiza: l’illa d’un temps (2005). [MPD/PiB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments