Portinatx, torre de

Portinatx, torre de ARQUIT Torre de defensa costanera situada sobre la punta de Portinatx o de sa Torre, a ponent del port de Portinatx, a 45 m sobre el nivell de la mar.

Es tracta d’una de les deu torres d’aquest tipus construïdes el s XVIII al llarg del litoral de les Pitiüses. Fou bastida segons un projecte únic de l’enginyer Joan Ballester de Zafra realitzat a mitjan s XVIII i es finalitzà el 1763, segons consta en una comunicació de l’enginyer José García Martínez ↑. El projecte era similar a les altres tres torres de la mateixa tipologia aixecades contemporàniament (la des Molar, la del cap des Jueu o des Savinar i la del cap de Barbaria) i, segons la classificació que aleshores l’enginyeria militar feia de les torres de defensa, es tracta d’una torre de 3a classe i la descripció arquitectònica és semblant a la descrita a la torre des Molar ↑.

De la mateixa manera que les altres torres costaneres, fou edificada sobre terrenys de propietat particular i quan aquestes construccions foren abandonades per l’Estat, la torre de Portinatx ha estat utilitzada pels propietaris del terreny, que n’han disposat. Com que durant un temps fou emprada com a habitatge, fou buidada la meitat massissada de la planta baixa amb la finalitat d’aconseguir un major espai i el sostre fou tombat i substituït per un forjat pla que va respectar les divisions originals. Per protegir la sortida de l’escala a la plataforma superior, té una petita construcció rectangular que recorda la primitiva garita.

No es té coneixement que mai hagi estat artillada, malgrat una proposta de 1824 d’instal·lar-hi dues peces, i s’emprà només com a talaia. Quan es creà el cos de torrers de Balears, n’hi assignaren dos que l’ocuparen fins al seu abandonament definitiu. Una vegada perduda la seua funció defensiva s’obrí una porta a la planta baixa. Vora la torre, cap a ponent, hi ha una gran estructura inacabada d’un edifici modern. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments