Porta i Muñoz, Albert Zush

Porta i Muñoz, Albert –Zush– (Barcelona 1946) ART Autodidacte de formació, s’interessà per la pintura des de molt jove.

L’any 1964 participà a la mostra col·lectiva “Presencias de nuestro tiempo” a la galeria barcelonina de René Metras, el qual des d’aleshores fou el seu galerista i la persona que més suport va donar a la seua carrera. A la mateixa època va ser ingressat al centre psiquiàtric de Sant Boi per haver fumat marihuana i en sortí amb una nova personalitat que un altre ingressat al centre batejà amb el nom de Zush. Aquest fou el nom amb el qual es donà a conèixer des d’aleshores.

L’any 1968 presentà a la mateixa galeria la primera mostra individual. Eren pintures properes al Pop Art, entre naïf i psicodèliques que presagiaven l’estètica que després posaren de moda els artistes creadors de Yellow Submarine. Fou en aquella mostra quan va conèixer Erwin Bechtold i la seua dona Cristina, que l’animaren a visitar Eivissa. Aquell mateix any, a manera d’un diari personal, començà a dibuixar el que va ser el seu primer llibre, activitat que continuà al llarg de tota la vida i que ocupà un lloc molt important en el seu treball, fins al punt que alguns crítics consideren els seus llibres com el millor de l’obra.

Poc després, i sens dubte influenciat per les revoltes estudiantils del maig del 68 i de les manifestacions als Estats Units en contra de la guerra de Vietnam, creà un estat lliure imaginari, que anomenà Evrugo Mental State i que s’oposava frontalment a la realitat espanyola del moment. Aquest estat s’inicià amb els mateixos alfabet i grafia que utilitzà als seus llibres i el qual de mica en mica anà dotant de territori, himne, senyera, moneda, passaport i llengua pròpia.

L’any següent exposà a la Galeria Ivan Spence i ho va fer encara dues vegades més, els anys 1973 i 1974. Els anys eivissencs, rodejat de persones vengudes d’arreu del món, varen ser els de formació, en què creà el seu propi món i una mitologia personal, als quals ha restat fidel al llarg de tota la vida. En aquell moment era ja un artista format amb una forta personalitat pròpia que presentava obres d’una gran imaginació, lligades a l’art bru, al surrealisme, als dibuixos fantàstics dels artistes del romànic en una mescla d’arcaisme i futurisme, de monstres medievals i habitants de galàxies llunyanes i que són les arrels de tota la seua obra.

Zush residí a Eivissa fins al 1974, quan s’instal·là a Nova York, gràcies a una beca de la Fundació Fulbright, on començà a treballar amb les noves tecnologies, encara que va mantenir durant 18 anys un estret contacte amb l’illa. Aquella experiència el marcà profundament i des d’aleshores utilitzà totes les possibilitats que els nous mitjans li oferien.

L’any 2000, s’inaugurà l’exposició retrospectiva “Zush Tecura” (en referència a les virtuts curatives de l’art), al Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Zush hi va viure físicament durant la mostra de manera que convertia l’espai públic en estudi-laboratori privat dotat de la tecnologia més puntera, cosa que permetia als visitants crear la seua pròpia obra. Amb aquesta mostra tancà una etapa i, amb un concert, féu desaparèixer el personatge Zush per donar vida a Evru, nom amb què signà les obres a partir d’aquell moment.

Zush ha exposat a nombroses galeries espanyoles, italianes, belgues, franceses i americanes. La seua obra forma part de les més importants col·leccions públiques i privades i és reconegut com un dels artistes espanyols més interessants. [CVR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments