Partit, can

Partit, can TOPON Hisenda situada a la part de tramuntana del puig des Molins, del municipi d’Eivissa. La casa es trobava vora el camí Vell de Sant Josep, que avui es correspon amb la via Romana, quasi davant del Museu Monogràfic del Puig des Molins.

Aquesta finca es coneixia abans com can Francesquet i fou adquirida el 1905 per Joan Roman i Calbet, que la inscrigué a nom de la seua esposa, Vicenta Ferrer Wallis. La compra fou a causa de la seua importància arqueològica, atès que ja havia estat excavada per la Societat Arqueològica Ebusitana i a partir del moment de la compra es produí un refredament en les relacions de Roman amb aquella societat.

Bona part d’aquesta hisenda fou comprada per l’Ajuntament d’Eivissa durant la postguerra i expropiada aquesta part per l’Estat el 1978. L’àrea de protecció de la necròpolis no comprenia tota la hisenda i excavacions posteriors demostraren que la zona no protegida era també molt important arqueològicament, cosa que provocà un estira-i-arronsa entre els nous propietaris d’aquest solar que havia quedat fora de l’àrea de protecció.

Finalment en un acte de fets consumats, els propietaris arrasaren les restes arqueològiques amb la finalitat de poder aixecar-hi un edifici. El cas acabà als jutjats amb l’acusació d’atemptar contra béns arqueològics amb condemna per als propietaris de l’edifici, que mentrestant ja s’havia construït. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments