Partit Socialdemòcrata d’Eivissa i Formentera

Partit Socialdemòcrata d’Eivissa i Formentera POLÍT Partit polític organitzat a Eivissa el març de 1977 per un grup de persones preocupades pel desenvolupament de la democràcia a les Pitiüses sense dependències externes dels partits que ja funcionaven a la península Ibèrica.

A l’empara del Reial decret llei 12/1977 i de la Llei 21/1977 sobre el dret d’associació política, es constituí el Partit Socialdemòcrata d’Eivissa i Formentera, segons l’article 3 dels seus estatuts, per contribuir a la determinació política de les illes Pitiüses, de l’arxipèlag Balear i de l’Estat espanyol, a la formació de la voluntat política dels ciutadans i a la seua participació a les institucions mitjançant la formulació de programes polítics, la presentació de candidats i la realització d’activitats polítiques per assolir les metes de llibertat, justícia, solidaritat i progrés.

El 31 de març de 1977 firmaren l’escriptura de constitució del partit Àngel Bustos Martínez, Joan Costa Tur, Francesc Ferrer Ferrer, Carles Ferrer Marí, Joan Marí Bayona, Joan Marí Tur, Nèstor Noguera Marí, Joan Prats Bonet, Cèsar Puget Acebo, Josep Lluís Ribas Gomera i Pere Vilàs Gil. Varen ser nomenats president del partit Joan Marí Bayona i secretari general Joan Prats Bonet, a més d’elegir-se representants a Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu, Sant Josep de sa Talaia i Formentera.

El 24 de març anterior els representants del partit havien firmat a Palma l’escriptura de constitució de la Unió de Partits Socialdemòcrates de les Balears i en fou nomenat secretari general Santiago Rodríguez-Miranda Gómez.

L’abril de 1977 contribuí a la formació del Bloc Autonomista juntament amb el Partit Socialista Popular (PSP) i el Partit Comunista d’Espanya (PCE), que va donar suport a la candidatura d’Isidor Marí Mayans al Senat.

Quan des de Madrid es va impulsar la creació de la Unió de Centre Democràtic (UCD), el Partit Socialdemòcrata s’hi va integrar, encara que, per voluntat dels seus membres, va seguir en el Bloc Autonomista per al Senat.

Celebrades les eleccions generals de juny de 1977 amb la victòria d’UCD a l’Estat i la derrota del Bloc Autonomista a les Pitiüses i consolidada la formació d’aquest últim, el Partit Socialdemòcrata es va dissoldre. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments