Partit Demòcrata Possibilista

Partit Demòcrata Possibilista HIST Partit polític republicà i moderat, d’àmbit estatal, creat l’any 1876 per Emilio Castelar. Perseguia l’assoliment del sufragi universal, la democratització del règim de la Restauració des de dins i era partidari d’un republicanisme democràtic i de tall liberal. En la seua política d’aliances era usual que comptàs amb el suport del Partit Liberal, de manera que es configurava l’anomenat Bloc Progressista. Criticà el “cunerisme”, és a dir, la presentació de candidats peninsulars a les llistes locals.

A les Illes Balears es constituí el 1879, any en què es presentà a les eleccions generals i aconseguí un bon resultat, malgrat no assolir cap acta de diputat.

Pel que fa a les eleccions generals d’agost de 1881, el Partit Demòcrata Possibilista aconseguí un diputat (Joaquim Fiol, un dels seus màxims dirigents) gràcies a l’acord electoral amb el Partit Liberal. El resultat es reedità el 1886. L’any 1890 s’integrà en el Partit Liberal.

A Eivissa, el metge Guillem Ramon Colomar (que fou candidat a Corts el març de 1873 pel Partit Republicà Democràtic Federal) era considerat el representant de Castelar i del seu partit a l’illa. L’any 1887 els unionistes tenien una junta directiva amb l’industrial i propietari Josep Ferrer Verdera com a vicepresident; i com a vocals, Antoni Pineda Prats, comerciant, Josep Ramon i Tur i Salvador Matutes Torres. El 1885 Guillem Ramon fou escollit regidor a Eivissa, gràcies a la bona sintonia amb els liberals. El mateix succeí amb Josep Ferrer Verdera el 1887 i amb Francesc Medina i Puig el 1889 (ho fou els mandats 1889-1893, 1893-1897 i 1897-1901).

El 1892 republicans federalistes i unionistes celebraren conjuntament l’aniversari de la proclamació de la I República. Federalistes i unionistes o possibilistes donaren suport a la candidatura liberal fusionista en les eleccions a diputats provincials. Hi havia molts republicans possibilistes, anys més tard, en la nova formació republicana de principi del s XX: Unió Republicana. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments