Partit Demòcrata Popular (PDP)

Partit Demòcrata Popular (PDP) POLÍT Organització política, d’àmbit estatal, d’ideologia democratacristiana, creada l’octubre de 1982 arran d’una escissió de la Unió de Centre Democràtic (UCD) liderada per Óscar Alzaga. Era partidària del liberalisme econòmic i de l’estat de les autonomies.

Aquell mateix any, el PDP pactà amb Aliança Popular (AP) per presentar-se conjuntament a les eleccions generals. La llista de la coalició AP-PDP al Congrés dels Diputats va obtenir 14.173 vots a Eivissa i Formentera (134.444 a les Balears) i tres actes de diputat. El cap de llista era Abel Matutes Juan.

Pel que fa a les eleccions al Senat per Eivissa i Formentera, la coalició AP-PDP obtengué 14.849 vots i l’acta de senador en la persona d’Enric Ramon Fajarnés (membre del PDP).

El maig de 1983, es presentà a les eleccions locals i autonòmiques en coalició amb Aliança Popular (AP) i Unió Liberal (UL). La llista de la coalició AP-PDP-UL al Parlament de les Illes Balears va obtenir 10.646 vots (49,61%) a Eivissa i un total de sis diputats-consellers; Cosme Vidal Juan fou escollit president del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i el grup electe formà govern insular. A Formentera, la coalició va obtenir 816 vots (39,30%). Gabriel Cañellas Fons, president del grup al Parlament, fou escollit primer president del Govern de les Illes Balears.

Pel que fa a les eleccions locals, la coalició AP-PDP-UL va obtenir 12.695 vots (47,75%) a Eivissa i Formentera, la qual cosa representà 39 regidories i quatre batlies, repartides de la següent forma: 12 regidors al consistori de Santa Eulària des Riu, 10 a Eivissa, 7 a Sant Antoni de Portmany, 6 als de Sant Josep de sa Talaia i Sant Joan de Labritja i 4 a Formentera. Foren escollits batles d’AP-PDP-UL: Adolf Villalonga Fajarnés, a Eivissa (gràcies al suport del regidor del PDL), Joan Vingut Vingut, a Sant Antoni de Portmany (gràcies al suport del grup del PDL; fou alcalde fins al maig de 1986, quan dimití), Vicent Guasch Tur, a Santa Eulària des Riu i Vicent Roig Riera, a Sant Joan de Labritja. En el cas de les eleccions a l’Ajuntament de Formentera, Carlos García de Paredes Núñez representava el PDP.

L’any 1986 es formalitzà la coalició AP-PDP-PL i es presentà sota el nom de Coalició Popular a les eleccions generals del mes de juny. El resultat de la llista al Congrés dels Diputats a Eivissa fou de 12.471 vots (43,54%), 820 vots a Formentera (38,84%) i l’obtenció de tres diputats, gràcies a un total de 116.494 vots obtenguts a totes les Balears. Dels diputats electes de Balears per Coalició Popular, era eivissenc Enric Ramon Fajarnés (número tres a la llista balear).

En el cas de les eleccions al Senat per Eivissa i Formentera, la Coalició Popular obtengué 12.959 vots i l’acta de senador en la persona d’Alons Marí Calbet (membre del PL).

Després de les eleccions de 1986, es rompé Coalició Popular a l’àmbit estatal. Així les coses, l’any 1987 es va donar lloc a una situació electoral divergent a les Balears. Mentre que el PDP només presentà candidatura a l’illa de Mallorca a les eleccions locals i autonòmiques del mes de juny, a Eivissa i Formentera no es presentà. En el cas de les primeres eleccions al Parlament Europeu realitzades a l’Estat espanyol (coincidint amb les locals i autonòmiques), el PDP obtengué 91 vots a les Illes Pitiüses.

El febrer de 1988 el PDP es refundà com a Democràcia Cristiana a l’àmbit estatal, liderada per Javier Rupérez. L’any 1989 culminà el seu procés d’integració al Partit Popular (PP). El seu president a les Illes Balears era Cristòfol Soler Cladera. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments