Partit Demòcrata Liberal (PDL)

Partit Demòcrata Liberal (PDL) POLÍT Organització política d’ideologia liberal i d’àmbit estatal fundada el 1982 per Antonio Garrigues Walker. S’implantà a les Illes Balears el setembre de 1982.

A Eivissa, els dirigents del partit eren Pere Palau Torres, Josep Sala Torres, Alons Marí Calbet i Josep Serra Escandell, entre altres.

A les primeres eleccions que es presentà a Eivissa i Formentera, les autonòmiques i locals de maig de 1983, el PDL obtengué una acta de diputat al Parlament Balear i al Consell Insular d’Eivissa i Formentera, en la persona d’Alons Marí Calbet, amb 3.386 vots (14,4%). La candidatura a Eivissa i Formentera s’anomenava PDL-Independents, atès que un nombre elevat de candidats ho feien amb aquesta condició.

Pel que fa a les eleccions locals, els resultats a l’illa d’Eivissa foren de 3.912 vots (22%), la qual cosa representà quatre regidors als consistoris de Sant Antoni de Portmany (Josep Sala Torres, que era el número u de la llista), Sant Josep de sa Talaia i Sant Joan de Labritja (Josep Costa Roig), i un als municipis d’Eivissa (Higini Pi Garcia) i de Santa Eulària des Riu (Vicent Riera Noguera). En el cas de Sant Josep de sa Talaia, Serra obtengué la batlia gràcies al suport del grup socialista. Als restants quatre municipis eivissencs, els regidors del PDL quedaren a l’oposició. A Formentera, el PDL no es presentà a les eleccions locals.

Al Parlament de les Illes Balears, Alons Marí Calbet s’integrà en el Grup Parlamentari d’Unió Mallorquina (UM), Partit Demòcrata Liberal (PDL) i Independents Menorquins, amb un total de vuit diputats. El grup va negociar amb Aliança Popular (AP) i recolzà la candidatura a president del primer govern autonòmic de Gabriel Cañellas Fons (AP).

A partir de 1984, el PDL patí diverses desercions: una part de la militància s’integrà a Independents de Balears (1984-1986), d’altres a Aliança Popular i la resta, com seria el cas majoritari a l’illa d’Eivissa, al Partit Liberal (PL). El que quedà del partit a les Balears passà a integrar-se, estatalment, en el Partit Reformista Democràtic (PRD).

El 1987, Alons Marí Calbet reedità les seues actes pitiüsa i balear liderant la candidatura unitària d’Aliança Popular i del Partit Liberal (AP-PL). [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments